Leerdamse naïviteit doet watertoren das om

Watertoren Leerdam

De watertoren is beeldbepalend in het Zuid-Hollandse stadje

De gemeente Leerdam is boos. Kwaaie pier is drinkwaterbedrijf Oases. Dat wil een beeldbepalende watertoren uit 1929 laten afbreken om daar woningen neer te zetten.

Dat wil het bestuur van het Zuid-Hollandse stadje niet. Juridisch heeft het geen poot om op te staan. Het markante bouwwerk is op geen enkele monumentenlijst terug te vinden. Dat is de gemeente blijkbaar vergeten te regelen. 

Verkwanseld

Oases had eerder met de gemeente afgesproken de toren niet af te breken, melden regionale media. Kennelijk heeft het waterbedrijf achter de rug van de gemeente Leerdam om toch de toren aan een projectontwikkelaar verkwanseld. Volgens de wet heeft Oases gelijk; netjes is natuurlijk anders.

Leerdam had al een leuke bestemming bedacht voor de toren: er zou een hotel in moeten komen. Daar zouden al afspraken over zijn gemaakt. Maar de projectontwikkelaar die woningen wilde bouwen bood meer geld. Oases is ook maar gewoon een ondernemer, blijkt nu weer. Het is niet sympathiek van ze, maar ze mogen het.

Naïef

Het ei van Columbus?

De gemeente was blijkbaar vergeten de toren op een monumentenlijst te plaatsen. Het dacht er met de waterleidingmensen er wel even uit te komen. Dom en naïef, natuurlijk. Oases is dan wel niet netjes, maar de gemeente gaat hier ook niet helemaal vrijuit.

Het bestuur van Leerdam kan de sloop nog wel en tijdje vertragen door wat vergunningen te weigeren en bestemmingsplannen niet aan te passen. Het ei van Columbus is te vinden in Leeuwarden en Zutphen. Daar staan voormalige watertorens met woningen erin gebouwd. Wie wil daar nou niet wonen? Ik hoop dat alle partijen die optie eens kunnen onderzoeken.

Foto's: Wikimedia
Update, vrijdag 27 januari:

De Leerdamse gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met het voorstel van lokale partij L.-2000 om de water­toren versneld aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat meldt het Reformatorisch dagblad. Eigenaar Oasen heeft inmiddels een sloopvergunning voor het monumentale gebouw aangevraagd. De gemeente heeft de sloopvergunning afgewezen en weigert het bestemmingsplan aan te passen voor nieuwbouwplannen.


2 thoughts on “Leerdamse naïviteit doet watertoren das om

  1. laat de watertoren in Leerdam staan !!Ik ben in 1928 geboren in Leerdam,, dicht bij de watertoren
    Het is een baken. Alls ik er naar toe rijd, zie ik de toren in de verte al.
    Ik kom dan thuis !!

  2. Pingback: De mooiste watertorens van Nederland: Top 5 « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s