21e-eeuwse crowdfunding voor Dik Troms schooltje

Schooltje van Dik Trom in Etersheim.

Het bescheiden monument is gered.

Etersheim is een klein gehuchtje, omringd door groene, Noord-Hollandse weilanden. In de middeleeuwen schijnt het nog iets te hebben voorgesteld, maar een paar overstromingen later is daar anno nu weinig meer van over. Maar een negentiende-eeuws monument zet de buurtschap weer op de kaart.

Dat is namelijk het schooltje waar Cornelis Kievit jarenlang schoolmeester is geweest. Kievit was de schepper van jongensboekheld Dik Trom. En het bescheiden monument heeft nog een primeur: het is het eerste restauratieproject dat met behulp van zogeheten crowdfunding wordt gerestaureerd.

Inzamelingsactie

Dat stelt althans Stadsherstel Amsterdam, die zich over het schooltje heeft ontfermd. Dat waag ik te betwijfelen; crowdfunding is gewoon een chic woord voor inzamelingsactie. En dat is wel vaker voorgekomen.

Evengoed is het natuurlijk geweldig dat zo’n gebouwtje met een verhaal eraan voor het nageslacht wordt bewaard. Om het vervallen schooltje  te restaureren en een kinderboekenmuseum daarin te vestigen heeft Stadsherstel nog enige tienduizenden euro’s nodig. Daarom voert deze instelling sinds deze week een beetje extra actie.

Boekenlegger

Wie 50 euro doneert, ontvangt een feestelijke Dik Trom-boekenlegger, twee gratis toegangskaarten voor het kinderboekenmuseum, naamsvermelding op de donateurpagina en een gratis jaarlidmaatschap van de Vrienden van Stadsherstel Amsterdam, ter waarde van 30 euro.

En alsof dat niet genoeg is, krijgt de gulle gever ook nog een exemplaar van Uit het leven van Dik Trom. De actie van Stadsherstel loopt tot 3 maart. Zie www.steunhetschooltjevandiktrom.nl voor meer informatie.

 

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s