De mooiste watertorens van Nederland: Top 5

Dat de watertoren in Leerdam wellicht ten prooi valt aan de sloophamer, is jammer. Dat neemt niet weg dat er in Nederland nog heel wat watertorens overeind staan. Monumentje! heeft voor de liefhebbers de mooiste uitgezocht. Ziehier mijn Top 5 watertorens in Nederland. Uiteraard mag u het met me oneens zijn.

5. Anton Coolenlaan, Eindhoven

Watertoren Anton Coolenlaan, EindhovenNa 1970 werden watertorens minder belangrijk, omdat vanaf die tijd elektrische pompen gingen zorgen voor de druk op het waterleidingnet. De jongste watertoren van Nederland dateert dan ook uit 1970. Deze Eindhovense constructie is ook nog de watertoren met de hoogste capaciteit van Nederland: de drie bollen bevatten samen 1.500 kubieke meter water.

Wat het ontwerp van architect Wim Quist vooral zo bijzonder maakt: het lijkt totaal niet op alle andere watertorens in Nederland. ’t Is dat ooit iemand me heeft verteld dat het er een is; ik ben er daarvoor tientallen keren langsgereden zonder door te hebben dat ik met een watertoren te maken had. Mooi is misschien het woord niet voor deze drie reuzenlolly’s, maar onderscheidend en bijzonder zijn ze zeker.

4. De ‘Woatertore’, Raamsdonksveer

Watertoren 't FerHendrik Sangster was een in watertorens gespecialiseerde architect. Vooral in West-Brabant verrezen veel gebouwen van zijn hand. Veel daarvan verdwenen al in de Tweede Wereldoorlog; strijdende partijen vonden de torens te makkelijke uitkijkposten voor de vijand. Van de vele Sangster-torens krijg ik van die in het Brabantse Raamsdonksveer de meeste warme gevoelens. Het is een herkenbaar punt langs de drukke A59.

Daarnaast is ook de huidige bestemming leuk: het is onder meer een cultureel centrum dat een grote kunstverzameling herbergt. De strakke vormgeving zorgt ervoor dat de toren een beetje doet denken aan een raket. Dat is toch aardig voor een rijksmonument uit 1925. Overigens is het ooit bezongen door de lokale band WC Exprience: O, o ’t Fer, praachtig gaat aon de Donge/De woatertore, de Keizersdijk en ’t Spaant…

3. Villa Augustus, Dordrecht

Villa Augustus, DordtEen indrukwekkend, vierkant gebouw siert Dordrecht. Jacob van der Kloes was de geestelijke vader van dit in 1882 verrezen gebouw. Zoals wel meer watertorens huisvest de toren nu horeca, in dit geval een hotel-restaurant genaamd Villa Augustus. Oorspronkelijk dienden de kamers in de toren als huisvesting voor machinisten.

Merkwaardig zijn de hoektorentjes, die in 1938 verdwenen, maar later weer zijn gereconstrueerd. Naast de toren is het originele pompgebouw nog aanwezig. Al met al zien we een erg markant negentiende-eeuws pand, een monumentenstad als Dordt waardig.

2. De Esch in Rotterdam

De Esch in RotterdamDe Esch in Rotterdam is waarschijnlijk de oudste nog bestaande watertoren van Nederland. Breed, stevig en met mooie maar eenvoudige ornamenten kijkt hij uit over de havens van de tweede stad van Nederland. De Esch is ontworpen door architect Chistiaan van der Tak en gebouwd tussen 1871 en 1873.

Bijzonder is onder meer de Oosters aandoende ui bovenop het gebouw. In het pand is nu restaurant – hou je vast – De Watertoren gevestigd. Het is te vinden aan de Watertorenweg.

1. De Reus van Schimmert

Reus van SchimmertVer buiten Amsterdam, maar toch in de stijl van de Amsterdamse School. De robuuste watertoren in het Limburgse Schimmert is een rondje omfietsen door het Heuvelland waard. Het is op dit moment nog in gebruik in zijn oorspronkelijke functie. De toren is gebouwd in 1927 door architect Jos Wielders.

Opvallend is de kronkel tussen de spitsen van de traptorens, die zich voort lijkt te zetten in het inwendige van het gebouw. Het markante pand is 38 meter hoog, maar staat op een heuvel, zodat het van verre te zien is. Vanwege de bijzondere architectuur en de markante uitstraling voor mij de mooiste watertoren van Nederland.

Foto's: Wikimedia
Naschrift

De Watertorenstichting heeft een iets andere mening. Zij hebben een lijst met toptorens samengesteld.

11 thoughts on “De mooiste watertorens van Nederland: Top 5

 1. En ik mis de watertoren van Aalsmeer. Ook deze watertoren doet nu geen dienst meer als watertoren maar kan soms op sommige zondagen bezocht worden. De toren staat aan de Westeinderplas. Er is ook een mooi uitzicht op deze plas.

 2. Kan iemand mij helpen aan een poster met alle watertorens van Nederland? Ik weet dat hij bestaat, maar weet niet waar ik hem kan krijgen. Ik woon zelf in de watertoren van IJmuiden…. Het woont hier geweldig!

 3. Midden 2013 maakten we in Frankrijk kennis met twee fotografen die terugkwamen van een fototentoonstelling in Cannes. De foto’s die ze ons toonden waren allemaal watertorens. In zwart – wit gefotografeerd. Wij hebben twee watertorens die dicht bij elkaar staan gerenoveerd en met elkaar verbonden … vandaar de interesse van die twee fotografen! Nu willen wij de naam kennen van die twee fotografen. Wie kan ons helpen?Ons mailadres: guidovanhecke@telenet.be
  Elke informatie is welkom.

 4. Pingback: Monumentjes meest gelezen berichten van 2012 « Monumentje!

 5. Pingback: Noordoostpolder vertilt zich aan lekke watertoren « Monumentje!

 6. Riet
  Heel erg jammer dat het behoud van ‘onze’ watertoren ter discussie staat. Het is toch ‘de skyline’ van Leerdam. Deze week was er één avond licht boven in de toren. Een feestelijk gezicht, we hebben er direct een foto van gemaakt. Ik hoop dat de markante toren toch nog behouden kan blijven.

 7. Pingback: Blog: De Top 5 mooiste watertorens van Nederland:

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s