Elfstedentocht, geen Twaalfstedentocht

Hemmemastate, Berlikum

Berlikum is wel groter dan sommige Friese steden.

Veel Nederlanders kunnen de spanning niet meer aan… De Twaalfstedentocht is (misschien) weer in aantocht. Ja, u leest het goed. Friesland heeft niet elf, maar twaalf plaatsen met stadsrechten. Althans, dat beweren sommigen.

Die wonen voornamelijk in Berlikum, het dorp of stadje dat ter discussie staat. De plaats zou zichzelf in de veertiende eeuw stadsrechten hebben toegekend. Ja, maar wacht eens even, zo kan ik het het ook. Jezelf stadsrechten toekennen?

Als dat zou tellen, dan zou elk gehucht langs de route zichzelf ineens stad kunnen noemen. Dan zou het de Vijftigstedentocht of zo worden. Daar kun je niet aan beginnen! Dus de Elfstedentocht blijft Elfstedentocht.

Vroeger

Overigens zegt het feit dat een plaats een van de elf steden is, niet zo veel. Hooguit betekent het, dat het vroeger ooit wat voorstelde. Een stadje als Sloten of Hindeloopen heeft nog geen 1000 inwoners. Dan scoort Berlikum met zijn 2.500 zielen nog niet eens heel slecht.

Maar bijvoorbeeld Heerenveen noemt niemand in verband met de Tocht der Tochten. Natuurlijk niet, dat heeft geen stadsrechten. Net als Drachten. Of Berlikum.

One thought on “Elfstedentocht, geen Twaalfstedentocht

  1. Pingback: Meldpunt immaterieel erfgoed: zet uw evenement op de lijst! « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s