Jong monument Hengelo doet concessie aan duurzaamheid

Stadhuis Hengelo

Het oude, koperen dak. De kleuren zijn nu anders.

In het huidige bouwwereldje zijn twee woorden nogal hip. De een is herbestemming. Dat is leuk voor monumentenliefhebbers: niet slopen, maar hergebruiken. De andere is duurzaamheid. Dat ligt vaak in het verlengde van herbestemming, maar kan er ook mee botsen.

Natuurlijk kost een gebouw laten staan minder stenen dan een gebouw vervangen. Maar wat doe je als een monument zeer vervuilende onderdelen heeft? Daar stuitten de restauratoren van het stadhuis van Hengelo op. Het dak van het indrukwekkende gemeentelijke monument is van koper.

Zorgvuldig

Koper is slecht voor het milieu. Als je de duurzame pier wil uithangen, kun je dat niet zomaar laten liggen. Maar het jonge monument uit 1963 was toch echt aan een renovatiebeurt toe, meldt de site Duurzaambouwen.nl. Omdat het stadhuis een gemeentelijk monument is en in de nabije toekomst mogelijk rijksmonument, moest de restauratie met grote zorgvuldigheid gebeuren.

Het koper is vervangen door EPDM, een soort rubber dakbedekking. De consequentie van deze keuze was dat de kleurstelling voor het dak grotendeels moest worden losgelaten, meldt Duurzaambouwen.nl. Het is van kleur veranderd, helaas. De renovatie is net af.

Concessie

De keuze is begrijpelijk. Het is jammer dat het robuuste stadhuis zijn oorspronkelijke staat voor een klein deel kwijtraakt, maar kiezen voor koper was in dit geval niet verantwoordelijk geweest. Een duurzame renovatie moet duurzaam zijn. En ach, als het gebouw antieker was geweest, had ik het erger gevonden. Af en toe moet je nu eenmaal een concessie doen.

Het stadhuis van de Twentse stad is een heel belangrijk gebouw uit de wederopbouwperiode. Het is indertijd gebouwd door architectenbureau Berghoef en Klarenbeek. De architecten waren geïnspireerd door het oude stadhuis van Stockholm, zo gaat het verhaal.

Kunst

De grote vrijstaande toren doet juist weer denken aan de toren van het Palazzo Vecchio in Florence. Ook de kunstwerken aan onder meer de gevel maken het overheidsgebouw bijzonder. In de jaren 60 is veel lelijks verrezen, maar het stadhuis van Hengelo staat terecht op de monumentenlijst.

En na deze opknapbeurt is het gelijk een van de meest milieuvriendelijke stadhuizen van Nederland. In plaats van chemische materialen, zorgt vlas grotendeels voor de isolatie. Het nieuwe dak krijgt zonnepanelen. Het bewijst: je hoeft geen markante gebouwen af te breken om duurzaam te zijn. Maar inderdaad, soms moet je een beetje toegeven.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s