Architectonisch hoogstandje komt nooit meer terug

Het doek valt definitief voor theater Het Speelhuis in Helmond. De creatie van architect Piet Blom uit 1972 is zodanig zwaar beschadigd, dat het niet meer te herstellen is. Cultuurwethouder Jan van den Heuvel heeft dat maandag bekendgemaakt.

Theater het Speelhuis

Met de huidige regels kan niemand het theater herbouwen

Het karakteristieke theater werd op 29 december verwoest door een grote brand. Hetzelfde gold voor een aangrenzende paalwoning. Volgens Van den Heuvel was definitieve sloop de enige optie.

De bouwregels zijn veranderd en daarom kan het gebouw niet meer precies zo verrijzen als dat er stond. De verzekering dekt daarbaast niet de kosten voor de herbouw en dat gaat de gemeente geld kosten, voorspelde de Helmondse wethouder. Kortom: geen geld.

Verwoest

Op straatniveau aan de buitenkant is de ernst van de schade niet goed te zien. Maar volgens bouwkundig inspecteur Rolf Bartelds van de gemeente zijn de betonfundering, staalconstructies en draagwanden door de enorme hitte verwoest. De gemeente Helmond zal het pand van de gemeentelijke monumentenlijst afvoeren en de resten laten slopen.

Kortom, een architectonisch hoogstandje uit de jaren 70 komt nooit meer terug. Helmond en Nederland zijn een markant gebouw kwijt. De Brabantse stad laat een enorme veer en ik huil een heel klein beetje mee.

Huichelarij

In het Eindhovens Dagblad reageerde de zoon van de architect, Abel Blom, woedend op de sloopplannen: “Dit stond zes weken geleden al vast. Ik vertrouw helemaal niemand. Dit is je reinste huichelarij.”

Advertenties

One thought on “Architectonisch hoogstandje komt nooit meer terug

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s