Gun Bronkhorst toch zijn straatnaambordjes

straatnaambord Bovenstraat Bronkhorst

Erg bijzonder zijn de oude borden niet.

Het zal je maar gebeuren. Je woont in een historisch stadje. En dan denkt de gemeente: kom, we gaan de straatnaambordjes eens vervangen. Het Gelderse Bronkhorst is al niet al te groot, maar nu is het blijkbaar helemaal te klein.

Het kleinste stadje van Nederland – zeggen ze zelf – had originele straatnaamborden uit begin jaren 60. Die hangen bij mij in de straat ook. De gemeente Bronckhorst (in tegenstelling tot het stadje met ck) vond die in Bronkhorst ook niet zo bijzonder en bovendien “van slechte kwaliteit”. De borden verdwenen en historiserende, emaillen exemplaren zijn ervoor in de plaats gekomen.

Kitsch

Schande! roepen enkele van de 157 Bronkhorstenaren. Inwoner Paul Kok neemt zelfs het woord ‘kitsch’ in de mond. Waarom authentieke borden uit 1960 vervangen voor quasi-antieke borden? “Wij doen er alles aan om Bronkhorst origineel te houden en te restaureren”, zegt de Bronkhorster tegen lokaal krantje Contact. “En dan gebeurt dit!”

Straatnaambord jaren 60

Bij mij in de straat hangen ook borden uit begin jaren 60.

De oude borden moeten dus terug. Dat vinden Kok en blijkbaar ook nog wat mede-stedelingen. Deze straatnaambordjes zijn van het soort, zoals er nog duizenden hangen in heel Nederland. Waarom ze uitgerekend in Bronkhorst voor het nageslacht bewaard moeten blijven… tja.

Bijzonder

In 1960 waren de fameuze Bronkhorster bordjes gewone straatnaamborden. Zo leren we maar weer: als je dingen oud laat worden, gaan mensen ze vanzelf bijzonder vinden. Zelfs eenvoudige bordjes. Laten we het pittoreske Bronkhorst ze dan maar niet misgunnen.

Bovendien: wat is slechte kwaliteit? Zolang je de straatnaam kunt lezen (en dat kan), is die kwaliteit toch voldoende? Terughangen die dingen!

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s