Bodem binnenstad Leeuwarden wordt monument

Drie delen van Leeuwarden

De drie oorspronkelijke delen van Leeuwarden. 'Oud-Leeuwarden' komt ruwweg overeen met Nijehove.

Leeuwarden breidt zijn gemeentelijke monumentenlijst met twee stuks uit. Het gaat om twee delen van de ondergrond in de binnenstad. Vele argeloze voorbijgangers hebben er al eeuwenlang overheen gewandeld, zonder dat ze doorhebben dat ze over een stuk geschiedenis lopen.

Ondanks dat je ze niet of nauwelijks kunt zien, zijn het twee erg belangrijke bouwwerken voor de Friese hoofdstad: de Oldehove en de Nijehove. Het zijn twee van de drie terpen waar Leeuwarden op en omheen is ontstaan. Het deel ‘warden’ in de plaatsnaam betekent ‘terpen’, dus de stad heeft haar naam aan de kunstmatige heuveltjes te danken. Waar dat ‘Leeu(w)’-deel vandaan komt, is onzeker.

Archeologische waarde

De beide terpen of wierden krijgen een beschermde status vanwege de hoge archeologische waarde. De Oldehove is al sinds het begin van de jaartelling bewoond, de Nijehove sinds de middeleeuwen. Het wordt nu verboden om zonder toestemming de bodem dieper dan 50 centimeter onder het maaiveld te verstoren.

Dat meldt de site van de gemeente. “Leeuwarden is daarmee in Friesland de eerste stad die de bodem van de binnenstad extra wil beschermen vanwege haar grote archeologische en monumentale waarde”, beweert wethouder Isabelle Diks.

Middelzee

Oorspronkelijk lagen er op de plek van Leeuwarden drie terpdorpjes aan de Middelzee. Dat was een zeearm die dwars door het huidige Friesland liep, maar later verzandde. De dorpen op de kunstmatige verhogingen groeiden aan elkaar en vormden vanaf rond 1400 Leeuwarden. Dat kreeg in 1435 stadsrechten.

Waarom de derde terp, Hoek, niet beschermd wordt, vertelt de gemeente niet. Waarschijnlijk is dat archeologisch wat minder interessant.

Bron afbeelding: Wikimedia

2 thoughts on “Bodem binnenstad Leeuwarden wordt monument

  1. Hoek is geen terp geweest, maar een buurtschap. De Nijehove terp bestaat uit twee terpen die aan weerskanten van de Ee (tegenwoordig de Ee-wal) liggen. Je kunt dit nog duidelijk zien. Vanaf het Gouverneursplein ga je links omhoog en rechts ook. De toevoeging Leeu- komt zeer waarschijnlijk van het woord Lee. Dit betekent waterloop, vergelijk ook met Leiden. Ook de naam voor het riviertje de Ee laat zich hierdoor verklaren. Leeuwarden zou dan terpen aan de Ee betekenen. Overigens is het Nijehove deel een prachtig stukje Leeuwarden, de Eewal is een van de mooiste straten in Noord Nederland!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s