Protesten hebben geholpen: Tuindorp Vreewijk gered

Protest tegen de sloop van Vreewijk

De traditionalistische huisjes blijven bewaard.

Tot mijn verrassing hebben ze het gered: de sociale huurwoningen  in de Rotterdamse buurt Vreewijk. In november reed ik er voor het laatst langs en ik zag dat toen zelfs de spandoeken er nog hingen: “Slopen pure waanzin!” en dat soort kreten. De protesten hebben geholpen: de panden worden nu rijksmonument.

Het gaat hier om een typisch Rotterdams arbeiderswijkje, in de schaduw van het Feyenoord-station en de minstens zo imposante Essalam-moskee. De sociaal ingestelde architect Hendrik Berlage ontwierp in 1916  de buurt als ruim opgezette, groene tuinstad voor de arbeider. Zijn collega Marinus Jan Granpré Molière was in de jaren daarna verantwoordelijk voor het ontwerp van de huisjes.

Bejaard

Die huisjes waren bejaard, versleten en aan vervanging toe. Dat vonden althans de woningstichting en de gemeente Rotterdam. Bovendien zijn er te veel sociale problemen omdat er veel goedkope huurwoningen op een kluitje staan. Bewoners dachten daar anders over. Zij wilden dat de monumentale pandjes blijven staan.

Aan hun zijde vonden ze enige jaren terug toenmalig minister van cultuur, Ronald Plasterk. Zijn opvolger, staatssecretatris Halbe Zijlstra, voert nu de belofte van Plasterk uit. De monumentale huisjes in Vreewijk zijn gered.

Traditionalistisch

De wijk Tuindorp Vreewijk in Rotterdam wordt aangewezen als beschermd stadsgezicht. Daarnaast krijgen tweehonderd woningen in de wijk de status van beschermd monument. De huizen in de traditionalistische, vooroorlogse stijl blijven gehandhaafd en zullen niet wijken voor moderne woningbouw.

“In de afgelopen eeuw is er veel gebeurd en veranderd, maar in Vreewijk is nog heel veel bewaard gebleven”, zegt Zijlstra op de site van De Telegraaf. “De hoofdopzet is nog vrijwel onaangetast. Huizenblokken, tuinen en groensingels vormen samen één geheel, en dat is bijzonder. Bovendien voelen mensen zich door erfgoed verbonden met hun dorp, streek of stad.”

Authentiek

In totaal worden 1300 woningen in Tuindorp Vreewijk vanaf dit jaar gerenoveerd. Een authentiek stukje van de havenstad blijft nu voor het nageslacht bewaard. Daarmee wordt Rotterdam weer ietsje meer monumentenstad.

One thought on “Protesten hebben geholpen: Tuindorp Vreewijk gered

  1. Pingback: Tuindorp Vreewijk in oude foto’s « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s