Muur gesloopt, maar muurschilderingen komen terug

Muurreclame in Wageningen

Deze week ging de sloopkogel door de muurreclame.

In Wageningen is deze week bijzonder erfgoed verdwenen. De sloopkogel ging ondanks protesten onherroepelijk door een negentiende-eeuwse muur aan de Molenstraat in de Gelderse stad. Met die muur verdwenen reclameschilderingen uit de periode tussen 1890 en 1923.

Hoewel, verdwenen? Gelukkig niet echt. Restauratieschilder Bart Oost heeft alle teksten gedocumenteerd en de stuclaag nauwkeurig opgemeten, zo meldt de lokale krant Veluwepost. Het is de bedoeling dat Oost een aantal schilderingen weer op een nieuw te bouwen muur terug laat komen.

Een van de schilderingen was waarschijnlijk een van de oudste muurreclames in Nederland. Daar kunnen we op termijn dus een replica van terugverwachten in het Wageningse straatbeeld.

Muurschildering Wageningen detail

De muurschildering was misschien wel een van de oudste van Nederland.

Heidens karwei

Op de muur waren verschillende lagen over elkaar heen geschilderd. Het is een heidens karwei geweest om al die lagen te documenteren. Maar het is wel gelukt en zo kunnen de beste reclames weer terugkomen. Waarvoor hulde.

Overigens zijn de ‘middenstandsfresco’s’ in Wageningen niet geheel uniek. In Arnhem is op de hoek van Monopolystraten Steenstraat en Velperplein nog een mooie te vinden.

Foto's: Bart van Aller

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s