Dankzij Duitsers en Italianen: echt wereld-erfgoed

Kaart Limes

De Romeinse rijksgrens oftewel Limes in de eerste eeuwen na Christus. Die hield niet op bij de huidige grens. (Klik op afbeelding voor een grotere weergave.)

Er ligt verdorie werelderfgoed onder mijn voeten. Althans, dat gaat gebeuren als het aan onze cultuur-staatsman Halbe Zijlstra en zijn ambtenaren ligt. De limes (spreek uit zoals je het leest, niet als als laims of zo) moet van hen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Even voor wie vroeger niet goed heeft opgelet op school: in de tijd van Asterix en Obelix liep het Romeinse rijk tot aan de Rijn. De hoofdstroom van die rivier liep toen anders dan nu: via wat we nu onder meer Utrecht en Leiden noemen. Bij het huidige Katwijk aan zee mondde de rivier toen in de Noordzee uit.

Resten

Aan de linkeroever van die stroom bouwden de oude Romeinen verdedigingswerken, wachttorens, haventjes, handelsnederzettingen en allerlei andere gebouwen. Dat is allemaal verdwenen, maar daar zijn wel resten in de grond van over. Leg in het rivierengebied een weg aan of bouw een huis en je kunt er donder op zeggen dat je iets Romeins tegenkomt.

Dat geeft toch wel extra cachet aan een vinexwijk als Leidsche Rijn bij Utrecht of een brakke wederopbouwwijk als die waar ik woon. Natuurlijk, het is geen Rome waar een complete stad uit de Oudheid onder je voeten ligt. Maar ineens heeft de grond waar je je auto parkeert en het gras maait toch wel iets meer betekenis.

Erkenning

Wat houdt die Werelderfgoed-status nu in? Het heeft eigenlijk weinig om het lijf. Erkenning is het, meer niet. Er komen heus geen Japanners nu foto’s maken van de straatstenen in Voorburg (bij de Romeinen beter bekend als Forum Hadrianum).

De Romeinen hielden natuurlijk geen rekening met de grenzen anno 2012. De zogeheten Neder-Germaanse Limes liep – en loopt – door tot ver in Duitsland. Toch wel lekker internationaal, dat een stelletje Italianen ervoor heeft gezorgd dat we nu samen met de Duitsers werelderfgoed krijgen. En dat bij mij in de tuin. Als dat geen wereld-erfgoed is…

Dus, Zijlstra, zet maar op die lijst. Van mij mag het. Ik ben toch niet van plan een kelder aan te leggen.

Bron afbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s