Iets positiefs over Westkapelle: een bijzonder vuurtorenduo

Westkapelle-Hoog

Westkapelle-Hoog dateert al van 1470.

Schrijf eens iets positiefs over Westkapelle. Dat roept een zekere Clazina Dingemanse in een opinie-artikel in NRC Handelsblad. Volgens ‘de media’ is de Zeeuwse plaats, waar zij vandaan komt, de laatste tijd neergezet als christen-fundamentalistisch pedofielendorp, laat ze in het stukje weten.

Nou, mevrouw Dingemanse, ik komt u graag tegemoet. Ik wilde namelijk al een tijdje iets schrijven over een interessant monumentenduo in Westkapelle: Westkapelle-Laag en Westkapelle-Hoog. Dat zijn twee bijzondere vuurtorens.

Allebei de torens zijn rijksmonument. Tot op de dag van vandaag seinen ze voorbijvaarders in waar ze zijn. Midden op de Zeedijk in Westkapelle staat de jongste van de twee. Deze gietijzeren toren dateert uit 1875.

Verbouwd

De oudste van het vuurtorenduo is oorspronkelijk in 1470 gebouwd als bakstenen kerktoren van de verder verdwenen Sint Willibrorduskerk. In 1817 werd deze verbouwd tot vuurtoren Westkapelle-Hoog. Hiertoe is een rode bovenbouw geplaatst, met een licht erin.

Westkapelle Laag

Westkapelle Laag vormt met zijn hoge broer een zogeheten lichtlijn.

Samen vormen de torens een lichtlijn. Schippers moeten zorgen dat ze de twee vuurtorens boven elkaar zien, dan weten ze zeker dat ze goed varen in de geul van de Westerschelde. Dus schepen die onderweg zijn naar Antwerpen, zijn afhankelijk van een voormalige kerktoren uit 1470.

Brandaris

Daarmee is Westkapelle-Hoog ouder dan de Brandaris op Terschelling, die de oudste vuurtoren van Nederland heet te zijn. Wel is het zo dat de Friese toren wel oorspronkelijk als vuurtoren is gebouwd.

Het Zeeuwse vuurtorenduo vormt een monumentaal setje dat zijn gelijke niet kent in Nederland. Dat wist één gekke Westkapellenaar niet zomaar uit.

2 thoughts on “Iets positiefs over Westkapelle: een bijzonder vuurtorenduo

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s