Onzekere toekomst voor historische sluis uit 1699

Hank is geen heel oud plaatsje. Het Brabantse dorp is ontstaan aan de rand van de Biesbosch, toen dit deel eind zeventiende eeuw werd ingepolderd. Voorlopers van de plaats verdwenen in 1421 tijdens de Sint-Elisabethsvloed in de golven.

De oudste structuren van het dorp zijn dan ook sluizen. Eerst moest in het nieuw gewonnen land de waterhuishouding op orde zijn, voordat er huizen konden staan. Met een van die oude waterwerken is er nu iets mis.

Het gaat om de Hillegatsche sluis, een bouwwerk uit 1699. Vier jaar geleden nam de lokale Archiefkring het sympathieke initiatief om deze te behouden voor het publiek. Zij groef de sluis uit en plaatste een trap en een vlonder, waardoor toeristen een kijkje kunnen nemen in het waterwerk.

Noodlot

Maar helaas. Ruim een week geleden sloeg het noodlot toe. De gemeente Werkendam, waar Hank onderdeel van is, heeft de sluis afgesloten. De muren scheuren; er dreigt instortingsgevaar. Vanwege het mogelijk risico van vallende stenen vanuit de muur op de trap en de vlonder is de toegang afgesloten.

Toch zuur. Doet zo’n lokale vereniging iets goeds, gaat het toch mis. De Archiefkring Hank vreest dan ook voor het voortbestaan van het monument.

Ecologisch

De eigenaar van het sluisje is waterschap Rivierenland. Die heeft gelukkig toegezegd het waterwerk te restaureren als onderdeel van de ecologische verbindingszone. Maar ja… dat is natuurbeheer en daar houdt het huidige kabinet nou weer niet zo van. Dus of dat doorgaat…

De toekomst van het bakstenen bouwwerk uit 1699 is dus allerminst onzeker. Dat zou een groot verlies zijn. En niet alleen voor Hank, dat zijn oudste monument dreigt te verliezen.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s