In memoriam: twee historische Drentse boerderijen

Twee boerderijen van vier eeuwen oud of misschien nog wel meer zijn onbarmhartig verteerd door vlammen. In het Drentse Rolde en het nabijgelegen Gieten heeft waarschijnlijk iemand iets te veel lol gehad met lucifers. Minstens acht eeuwen geschiedenis zijn voor altijd verloren.

Boerderij Kamps

Boerderij Kamps (rond 1600 - 2012)

Galerie

Boerderij Kamps in Rolde is enige jaren terug nog gerestaureerd met geld uit Europa. Het gebouw dateerde uit ongeveer 1600. Oorspronkelijk was het onderdeel van een groter landgoed.  In de boerderij zat een galerie. Naast het historische pand is er dus ook kunst verloren gegaan.

In Gieten stond Klein Hilbinghof uit 1604. Ook dat was een charmante boerderij. In het pand was een antiekzaak gevestigd. Ook al die stukjes cultuurhistorie zijn in vlammen opgegaan.

Klein Hilbingshof

Klein Hilbingshof (1604-2012)

Verband

Beide rijksmonumenten zijn niet meer te redden, meldt de politie in Drenthe. Wellicht is er een verband met de brand in de wellicht oudste boerderij van Nederland, die in augustus afbrandde.

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er iemand barbaars genoeg is om moedwillig al dit erfgoed te verwoesten. Blijkbaar gebeurt het toch. Zoveel historische boerderijen zijn er nou ook weer niet in Drenthe. Ik hoop dat de pyromaan gestopt wordt voor ze op zijn.

Foto's zijn natuurlijk weer van het onvolprezen Wikimedia.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s