Een overbodig stadhuis, wat moet je er mee?

Stadhuis Bolsward

Het stadhuis in Bolsward straalt de Gouden Eeuw uit.

Aardenburg en Bolsward liggen een flink eind uit elkaar. Toch hebben het Zeeuwse en het Friese stadje hetzelfde probleem: wat doe je met je historische stadhuis? Beide plaatsen zijn opgegaan in een grotere gemeente, respectievelijk Sluis en Súdwest-Fryslân.

Dat het imposante overheidsgebouw van Bolsward monumentale waarde heeft, behoeft eigenlijk geen toelichting. Het rijk bewerkte, grotendeels zeventiende-eeuwse meesterwerk straalt nog de rijkdom van de Gouden eeuw uit. Anders is het gesteld met zijn eenvoudige tegenhanger in Aardenburg. 

Wederopbouw

Dat is een voorbeeld van architectuur uit de wederopbouwperiode. Bruin baksteen, veel vierkant. Het pand uit 1951 is een stuk minder spectaculair dan zijn ‘collega’ in Bolsward. Een dakruiter is nog een van de meest in het oog springende elementen van het gebouw.

Stadhuis Aardenburg

Het Aardenburgse stadhuis (1951) is wat minder spectaculair dan dat in Bolsward.

De gemeente Sluis wil eigenlijk van het Aardenburgse stadhuis af. Inwoners van het Zeeuws-Vlaamse stadje willen het behouden. Zij hebben belangrijke erfgoedverenigingen als het Cuypers-genootschap en de Bond Heemschut achter zich staan.

Het pand heeft een voorlopige bescherming. Later deze maand beslist de gemeenteraad definitief over zijn lot. De gemeente is nu eigenaar van het gebouw, maar zal het wellicht verkopen aan een projectontwikkelaar.

Bestemming

Een nieuwe bestemming voor het voormalige stadhuis is er vooralsnog niet. De kans is aanwezig dat het moet wijken voor appartementen. Wellicht blijft de voorgevel behouden. Wie zal het zeggen?

Dat zal met het stadhuis in Bolsward niet zo snel gebeuren. Maar ook hier kan niemand een goede herbestemming vinden, die ook nog eens betaalbaar is. Moet het schitterende gebouw dan vervallen tot ruïne? Ik hoop dat het niet zover komt.

Foto's: Wikimedia, Google Maps

Lees ook: Een overbodig stadhuis? Dát doe je ermee!

Lees ook: Toch een bestemming voor leegstaande stadhuizen?

2 thoughts on “Een overbodig stadhuis, wat moet je er mee?

  1. Pingback: Toch een bestemming voor leegstaande stadhuizen? « Monumentje!

  2. Pingback: Een overbodig stadhuis? Dát doe je er mee! « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s