Onverwacht lelijk hoekje: Breda

Vlaszak Breda

De Vlaszak in Breda, vlak achter de Veemarktstraat.

Veel Bredanaars zijn boos. Het gemeentebestuur heeft veertig jaar geleden een historisch pand aangekocht. Dat is op geen enkele monumentenlijst gezet. Het stadsbestuur heeft het huis bij de Veemarktstraat verwaarloosd. Nu zeggen deskundigen: het is niet meer op te knappen en sloop is de enige optie.

Een particulier had allang een reprimande van de gemeente gekregen als hij een oud huis zo had laten verloederen. Maar wie schrijft er een boze brief als de lokale overheid zoiets zelf doet? Zolang deze bepaalt welke panden beschermd worden, worden haar eigen panden niet beschermd, lijkt het wel.

Desastreus

Breda heeft in de jaren 60 en 70 – net als veel andere steden – een voor monumenten en stadsschoon desastreus beleid erop nagehouden. Daarom zijn er in de Brabantse stad hoekjes ontstaan zoals hierboven. Jammer, want verder is Breda een erg aardige stad.

De afbeelding hierboven laat de plek op enige tientallen meters van het slooppand aan de Veemarktstraat zien. Zo ziet je stad eruit als je een bepaald soort bestuurders hun gang laat gaan. Hopelijk was dit pand het laatste slachtoffer van dit rampzalige beleid.

Advertenties

2 thoughts on “Onverwacht lelijk hoekje: Breda

  1. Pingback: Breda breekt belofte en historische tuinmuur « Monumentje!

  2. Ja, er staat in Breda nog genoeg overeind. Nog wel. Maar het heilig hart kerk aan de Baronielaan staat ook op instorten. Om maar te zwijgen van allerlei andere panden.

    De heren en dames van de gemeente zijn nog druk het theater en de bibliotheek aan het afbetalen en dan heb je geen geld meer over om je stad echt mooi te houden.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s