Spoken joegen Ratelband uit verwaarloosd rijksmonument

Huis Binnenveld in Huissen

Het rijksmonument is in een schandalig slechte staat.

Tjakka! We zetten de fik erin! Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is opgepakt wegens poging tot het in brand zetten van een pand. Daarvan was hij tijdens de snode daad in 2009 zelf de eigenaar. Een lastige anti-kraker wilde er maar niet uit.

Het huis in kwestie heet Binnenveld. Dat is een prachtig, zij het volkomen verwaarloosd rijksmonument. Het dateert oorspronkelijk uit de zestiende eeuw, maar is in de achttiende en negentiende eeuw herbouwd en verbouwd. Huis Binnenveld ligt midden in een nieuwbouwwijk in het Gelderse Huissen (spreek uit: Huussen), half verstopt achter een flatje.

Spook

Niet alleen de anti-kraker was een hardnekkige bewoner. In 1944 lag tijdens de Slag om Arnhem de frontlijn in Huissen. Het stadje heeft daarbij forse schade opgelopen. Bij Huis Binnenveld zouden nogal wat soldaten zijn gesneuveld. Volgens de overlevering dolen er nu nog een paar in het huis rond, in de hoedanigheid van spook.

Dat zou de reden zijn waarom Ratelband nooit het huis in Huissen heeft betrokken. Hij had het al gekocht, het restauratieplan zou al klaar hebben gelegen. Maar mevrouw Ratelband was volgens Wikipedia te bang voor de dode bewoners. Positivo of niet, spoken kon Ratelband niet wegjagen. Dus verkocht hij het pand na de mislukte brandstichting aan beroepsidioot Johan Vlemmix.

Grootse plannen

Deze had grootse plannen met het huis. Die zijn weer afgeketst. De onderhoudsachterstand van het rijksmonument wordt groter en groter. Huis Binnenveld schreeuwt om een goede bestemming en restauratie, maar het versloft waar iedereen bijstaat.

Dat Ratelband naast de verwaarlozing ook nog geprobeerd heeft Binnenveld in brand te steken, is natuurlijk helemaal het toppunt. Wat hem niet lukte met de spoken, lukte hem gelukkig ook niet met antikrakers. Ik ben blij dat het pand niet meer van hem is.

Pannenkoeken

Huidige eigenaar Vlemmix wil nu kennelijk een pannenkoekenrestaurant in het pand vestigen. Als dat gaat gebeuren en het pand wordt gered, dan neem ik het woord ‘beroepsidioot’ terug en kom ik er graag eens een pannenkoek eten met mijn zoontje.

En die spoken? Vermoedelijk zitten die vooral in het hoofd van het – naar verluidt inmiddels gescheiden – echtpaar Ratelband.

Zie ook: Ghost hunters onderzochten het pand vorig jaar (YouTube)

Foto: Wikimedia
Update:

In het kader van check en dubbelcheck – en het weer – ben ik even langs Huis Binnenveld gefietst. Tot mijn positieve verrassing heb ik gezien dat er een bouwsteiger voor het monument staat. Ook hebben ze blijkbaar iets aan de kozijnen en de voorgevel gedaan. Ik moet jegens Vlemmix dus wat gas terugnemen: blijkbaar doet hij wel degelijk wat aan de deplorabele staat van het pand.

Huis Binnenveld, 21 maart 2012

Vlemmix gaat zelf weer in het huis wonen.

Update 22 maart 17.15

Johan Vlemmix gaat volgende week zelf in Huis Binnenveld wonen. Dat meldt Omroep Gelderland. Geen pannenkoekenhuis, dus. Wel een herbestemming voor het monument. Straks ga ik Vlemmix nog sympathiek vinden!

Advertenties

3 thoughts on “Spoken joegen Ratelband uit verwaarloosd rijksmonument

  1. Pingback: Monumentjes meest gelezen berichten van 2012 « Monumentje!

  2. Pingback: Kortjakje pannenkoekhuis | Lentablog

  3. Pingback: Spoken joegen Ratelband uit verwaarloosd rijksmonument

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s