Breda breekt belofte en historische tuinmuur

Veemarktstraat, Breda

Het afbraakpand en de tuinmuur liggen verscholen achter de gevels van de Veemarktstraat.

De gemeente Breda koopt een historisch pand en onderhoudt dat veertig jaar niet meer. Dan wordt het pand zo krakkemikkig dat het gevaarlijk wordt, de gemeente zegt zo’n beetje “Goh, wat jammer nou! Nu moet het weg…” en het pand is verloren. Dat vertelde ik hier vorige week.

Kan het erger dan dit? Ja, het kan erger. De lompheid van de gemeente Breda neemt bijna iconische vormen aan. Zij beloofde vorige week in alle media dat de historische tuinmuur bij het pand wel behouden blijft. Dat is een van de weinige bouwsels in de Brabantse stad die dateert van voor de grote stadsbrand van 1534. En raad eens wat er deze week is gebeurd met de muur in kwestie…

Mooiste deel weg

Een deel van de muur is nu gesloopt. En dat terwijl de gemeente had toegezegd het bouwwerk te sparen. Buurman Guus Welten foetert op de site van BN/DeStem dat zelfs het mooiste deel is weggebroken: “Dat met de historische, gemetselde steunberen.”

Volgens de gemeente was het onvermijdelijk de muur deels te slopen. Anders konden slopers het verkrotte pand niet bereiken, stelt ze. Dat gaat er bij Welten niet in. “Het grootste deel van de tuinmuur is nu juist gesloopt”, schrijft hij in een reactie op de site van de West-Brabantse krant. “Slechts een klein deel blijft staan, waaronder het gedeelte waarop het pand dat nu gesloopt wordt, gebouwd is.”

Fietsenstalling

Als de gemeente Breda echt om de de oude stadscultuur had gegeven, had ze een fietsenstalling uit de jaren 70 kunnen afbreken, vindt Welten. Deze staat volgens hem toch op de nominatie om gesloopt te worden. “De hele tuinmuur inclusief de twee karakteristieke ‘steunberen’ die nu verdwenen zijn, had dan bewaard kunnen blijven. De sloper had dan namelijk om de tuinmuur heen kunnen rijden. Van de ongeveer 25 meter tuinmuur blijft nu slechts zo’n 7 meter over.”

Dus: de historische tuinmuur blijft gespaard, maar omdat het oude pand ernaast moet worden gesloopt, is de muur toch maar voor het grootste gedeelte gesloopt. Breda heeft in elk geval de belofte om de muur te sparen, niet waargemaakt. Bij dezen benoem ik de ‘Parel van het Zuiden’ tot het Vught van West-Brabant.

2 thoughts on “Breda breekt belofte en historische tuinmuur

  1. Pingback: Tilburg geeft slecht voorbeeld met verwaarloosd rijksmonument | Monumentje!

  2. Pingback: 'Breda breekt belofte historische tuinmuur'

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s