Parochie steekt geen miljoenen in bij voorbaat lege kerk

Sint Petrus Berlicum

Het kerkgebouw is beeldbepalend.

Als kerkgemeenschap heb je het niet makkelijk, vandaag de dag. Ontkerkelijking zorgt voor lege godshuizen. Dus wat doet de Rooms-katholieke parochie Sint Norbertus? Haar kerk in het Brabantse Middelrode verkopen ze, haar andere kerk in Berlicum willen ze laten afbreken en vervangen voor een kleinere.

Die kerk in Berlicum is de Sint-Petruskerk, oorspronkelijk uit halverwege de negentiende eeuw. In de jaren 30 van de twintigste eeuw is het gebouw flink uitgebreid. Oorlogsschade noopte de parochie tot verdere ver- en herbouwingen na 1945. Toen was het nog de tijd van het Rijke, Roomsche Leven. Geld zat dus.

Failissement

Dat geld heeft de parochie nu niet meer. Zij kan de kosten van onderhoud niet meer dragen. De kerk vertoont steeds meer mankementen en restauratie zou 2,1 miljoen euro kosten. Dat zou het faillissement van Sint Norbertus betekenen.

Aan de andere kant is de Sint-Petruskerk een geweldig interessant allegaartje van bouwstijlen. Bovendien is het gebouw beeldbepalend voor het dorp onder de rook van ‘s-Hertogenbosch. Dat vindt de gemeente Sint-Michielsgestel, waar Berlicum bij hoort, ook.

Monumentenlijst

Dus juist nu de parochie plannen heeft de kerk te slopen, zet de gemeente het gebouw op de lokale monumentenlijst. Natuurlijk is het goed om een karakteristiek gebouw te willen behouden. Maar Sint-Norbertus heeft nu echt een groot probleem. 2,1 miljoen investeren in een bij voorbaat lege kerk, wie heeft daar nou zin in?

De beste oplossing zou zijn als de parochie ook de Sint-Petruskerk verkoopt. Wellicht is er een leuke herbestemming voor te vinden.  Er is vast wel ergens een weiland te vinden waar de parochie een nieuw kerkje kan bouwen, zo klein als ze willen.

Foto: Google StreetView
Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s