Geweldig compromis tussen traditie en moderniteit in Schijndel

Boerderij Schijndel MDRDV

De reuzeboerderij moet in december dit jaar klaar zijn.

In elke vinexwijk heb je wel een stukje waar je waant in een vorige eeuw. Althans, dat is de bedoeling. De oplettende kijker weet wel beter. Op zich is er niets mis met retro-architectuur, maar er is in nieuwbouwwijken toch vaak veel van hetzelfde.

Teruggrijpen op eeuwenoude wortels en toch modern willen zijn, dat is ook niet makkelijk. Dat lukt je alleen als je echt iets creatiefs bedenkt. Dat heeft architectenbureau MVRDV gedaan. In het Brabantse Schijndel laat het een ‘eeuwenoude’ boerderij van glas verrijzen.

Modern
Boerderij Schijndel 's nachts

Vooral in het donker moet het 'gebrandschilderde' glas opvallen.

Dit wordt eigenlijk geen boerderij, maar een modern winkelcentrum met horeca in het hart van het dorp. Het is een idee van architect Winy Maas van MVRDV. Maas komt oorspronkelijk uit Schijndel en heeft zich laten inspireren door de traditionele hoeves in de regio.

Eigenlijk is het een soort glazen kas, vele malen groter dan een echte historische boerderij. MVRDV registreerde en fotografeerde alle overgebleven Schijndelse boerderijen en vroeg kunstenaar Frank van der Salm om een ideale, gemiddelde hoeve samen te stellen.

Gebrandschilderd

Deze zal op de 1.800 vierkante meter grote glazen gevel worden geprint met een techniek die hetzelfde effect heeft als gebrandschilderd glas. Als het donker is, zal het van binnen verlichte gebouw een ode aan de lokale geschiedenis zijn.

Oude gebouwen kun je niet bouwen. Als je dat wel doet, wordt het al gauw kitsch. In dit geval hebben architecten een geweldig compromis gevonden tussen moderniteit en de lokale traditie.

De verhouding tussen een echte boerderij en de 'gemiddelde' boerderij in Schijndel.

De verhouding tussen een echte boerderij en de 'gemiddelde' boerderij in Schijndel.

Schijndel heeft een gebouw dat geen enkele andere plaats heeft. Dankzij zijn geschiedenis. Het nieuwe winkelcentrum is volgens plan in december dit jaar klaar.

Dan komt er voor Maas een lang gekoesterde wens in vervulling. De architect ergerde zich al ruim dertig jaar aan het gat, dat het marktplein in Schijndel volgens hem was. Hij vult dat nu zelf op.

Afbeeldingen: MDRDV

 

 


2 thoughts on “Geweldig compromis tussen traditie en moderniteit in Schijndel

  1. Pingback: Teloorgang Veghelse Weijhoeve onderdeel van groter probleem « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s