Subsidieregeling voor rijksmonumenten krijgt renovatiebeurt

Sint Jan en Sint Servaas, twee beeldbepalende kerken aan het Vrijthof in Maastricht.

Sint Jan en Sint Servaas, twee beeldbepalende kerken aan het Vrijthof in Maastricht.

Meer geld voor rijksmonumenten zou nog fijner zijn geweest, maar ja… crisis, hè? Hoe dan ook, het ministerie van OCW vereenvoudigt de subsidieregeling voor rijksmonumenten. Met de nieuwe regeling zouden meer eigenaren van rijksmonumenten van steun kunnen profiteren. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van staatssecretaris  Halbe Zijlstra (cultuur).

De onderhoudssubsidie voor rijksmonumenteneigenaren is blijkbaar te populair: in 2011 moest de overheid 80 procent van de aanvragen worden afwijzen. Uit onderzoek blijkt dat ook de komende jaren het beschikbare budget  van 48,5 miljoen euro per jaar ontoereikend is om in de vraag te voorzien, aldus het ministerie.

Zo schaft het het bestaande lotingssysteem af. Ook krijgt de eigenaar meer tijd om de aanvraag in te dienen. Werelderfgoed en professionele behoudsorganisaties krijgen voorrang. Monumenten in slechte technische staat kunnen ook een onderhoudssubsidie krijgen. Daartoe wordt het maximale subsidiepercentage verlaagd naar 50 procent en moet de eigenaar de helft zelf gaan betalen.

Kerken

Een groot deel van het budget gaat naar het onderhoud van kerken. Het beleid is en blijft om beeldbepalende kerken in stand te houden. Kerkbesturen worden gevraagd om aan te tonen dat er geregeld gebruik van de kerk wordt gemaakt, religieus of niet-religieus. Dat leidt ertoe dat kerken met een functie meer kans krijgen op subsidie.

De regeling gaat volgend jaar in.

Foto: Wikimedia

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s