Voortbestaan Selexyz goed voor monumentale panden

Dominicanenkerk, Maastricht

Interieur Dominicanenkerk in Maastricht, ooit uitgeroepen tot mooiste boekhandel ter wereld.

De winkels van boekhandelsketen Selexyz zijn gered. Dat is goed nieuws voor de medewerkers, voor boekenliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van erfgoed. Een aantal filialen van de keten is gevestigd in bijzondere, historische panden. Die komen nu niet leeg te staan.

Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is de Dominicanenkerk in Maastricht. Een kerkfunctie had het pand in het hart van de stad al twee eeuwen niet meer. Met carnaval was het incidenteel in gebruik als feestzaal voor middelbarescholieren. Jarenlang stond het dertiende-eeuwse, gotische gebouw verder leeg.

Mooiste ter wereld

Na een restauratie en wat aanpassingen is het bijzondere monument sinds 2005 een filiaal van Selexyz. De Britse krant The Guardian riep het resultaat in 2008 uit tot de mooiste boekwinkel ter wereld. Vele andere internationale websites van boekenliefhebbers sluiten zich daarbij aan.

Ik heb in de zaak nogal eens een kop koffie gedronken; die is daar goed. Een boek koop ik in Maastricht eerlijk gezegd liever in De Tribune aan de nabijgelegen Kapoenstraat, want die is nu eenmaal de beste boekhandel van de stad. Maar dit terzijde.

Apenrots
Postkantoor Arnhem

Het Arnhemse postkantoor is ook omgebouwd tot boekwinkel.

In mijn eigen woonplaats Arnhem haal ik wel af en toe eens een boek bij Selexyz. Hier is de zaak gevestigd in het voormalige postkantoor. Postkantoren zijn verbannen uit Nederland, maar dankzij de boekhandelsketen kreeg de bijzondere, uit 1890 daterende ‘Apenrots’ aan het Jansplein een passende herbestemming.

Ook een monumentaal pand is Selexyz Broese in Utrecht. Zover ik weet geen rijksmonument, maar zeker wel een bijzonder, beeldbepalend pand uit rond 1898 aan de Utrechtse Stadhuisbrug. Het voormalige V&D-pand heeft iets van de grandeur van een stad als Brussel. Een ander gedeelte van het pand dateert uit 1934.

Zakelijk

Van een totaal andere orde, maar toch noemenswaardig is de vestiging in Rotterdam, ook wel bekend als Donner. Dat is na-oorlogse, zakelijke architectuur van bureau Van den Broek en Bakema.

Gelukkig blijven deze mooie panden nu voorlopig in gebruik. Voorlopig, want wat er gaat gebeuren als Selexyz en branchegenoot De Slegte worden samengevoegd, is nog niet bekend.

Foto's: Wikimedia

2 thoughts on “Voortbestaan Selexyz goed voor monumentale panden

  1. Pingback: Terechte prijs voor Broerenkerk Zwolle | Monumentje!

  2. Pingback: Voortbestaan Selexyz goed voor monumentale panden

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s