Teloorgang Veghelse Weijhoeve onderdeel van groter probleem

Weijhoeve in plastic

De Weijhoeve, hier nog verpakt in plastic, was al jaren in een slechte staat.

Het gaat niet goed met boerderijen in Noord-Brabant. Eerder dit jaar verdween al een eeuwenoude hoeve in Vught. En vorige week is er een in Veghel gesneuveld. Dat was een bijzondere boerderij van het kortgeveltype.

Dergelijke boerenhoeven waren tot ongeveer 1900 in zwang in de regio rond Veghel. Het exemplaar dat nu is verdwenen, was waarschijnlijk een ontginningsboerderij. De eerste bewoner heeft het gebouwd rond 1800, om landbouwgrond van woeste heide en moerassen te maken. Wellicht was de kern nog ouder. Het huis stond bekend als de Weijhoeve.

Projectontwikkelaar

De gemeente Veghel onderkende de historische kwaliteit van de boerderij. Het stond sinds 2004 op de lokale monumentenlijst. Maar niemand bewoonde het pand; het was in handen van een projectontwikkelaar. Die wilde het pand renoveren en klaarmaken voor bewoning. Het bedrijf ging echter bankroet en het verval van de al jaren leegstaande boerderij ging verder en verder.

Toen er van het gebouw alleen nog maar een ruïne overeind stond, heeft de gemeente Veghel besloten het van de monumentenlijst af te halen. Tja, zo makkelijk gaat dat blijkbaar.

Onoordeelkundig

Dit is een recent voorbeeld van een groter probleem. De afgelopen 15 jaar is ongeveer 40 procent van de cultuurhistorisch waardevolle Brabantse boerderijen gesloopt of onoordeelkundig verbouwd. Dat meldt de stichting Monumentenhuis Brabant.

Brabant is niet zuinig genoeg op zijn agrarisch cultureel erfgoed. De provincie loopt niet leeg, zoals Zeeland of Limburg. Er is hier iets anders aan de hand: gebrek aan historisch besef en kennis van culturele waarden bij burgers en overheden. Hier is nog een hoop missiewerk te doen.

Alle informatie over de Weijhoeve

Foto: Google Streetview
Advertenties

One thought on “Teloorgang Veghelse Weijhoeve onderdeel van groter probleem

  1. Pingback: Teloorgang historische boerderij Veghel onderdeel van groter probleem

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s