Echt Nederlandse paastradities met een lampje te zoeken

Vlöggeln

Waar het Ootmarsumse Vlöggelen met Pasen vandaan komt, is volkomen duister.

In de Filippijnen hangen mannen zichzelf aan een kruis. In Zuid-Europa slaan zogeheten flagellanten zichzelf. Dat zijn zo wat aparte gewoontes rond Pasen en Goede Vrijdag in het buitenland. In Nederland hebben we natuurlijk ook bijzondere paasrituelen.

Dan moeten we niet denken aan de haas en de eitjes. Die komen in de hele westerse wereld voor. Het pluizige dier hebben we begin negentiende eeuw uit Duitsland geïmporteerd. Waar de paaseieren vandaan komen, weet we niet precies meer. Misschien is deze gewoonte wel heel oud. Misschien.

Affikken

Een eeuwenoude gewoonte vormen wel de paasvuren. Volgens sommigen is deze gewoonte van het affikken van een berg brandhout voorchristelijk. Daar zijn geen bewijzen voor. Dat ze teruggaan tot in de late middeleeuwen, is wel waarschijnlijk.

Dergelijke vuren bestaan in Nederland alleen maar in het Oosten. In grote delen van de Duitstalige wereld en Scandinavië branden deze vuren ook. Ook heeft deze gewoonte de oceaan overgestoken. In sommige delen van de Verenigde Staten, vooral waar veel afstammelingen van Duitse immigranten wonen, bestaan ze. Typisch Nederlands is anders.

Notenschieten

Echte Nederlandse paastradities zijn met een lampje te zoeken. Maar wie hard zoekt, vindt ook wel wat. Zo vindt in noordelijke provincies hier en daar het notenschieten plaats, waarbij deelnemers noten van een lijn afschieten. Hoe oud deze traditie is, weet ook niemand. Zeker is dat Groningers en Drenten deze sport al in de vroege twintigste eeuw beoefenden.

Een heel bijzondere traditie is het zogeheten Vlöggelen. Dat vindt elke Pasen plaats in het Twentse Ootmarsum. Het is een ingewikkeld ritueel, waarbij een groot deel van de bewoners hand in hand in een sliert door het stadje loopt. Daarbij zingen de mensen paasliederen en tillen ze kinderen op, wat de wederopstanding van Jezus moet symboliseren.

Duister

Ik sla een hoop details over, die mag de lezer zelf op Wikipedia lezen. Waar het Vlöggelen vandaan komt, is volkomen duister. Het werd in 1840 al vermeld; of de Ootmarsumers het ervoor al deden is onbekend. “We doen dit omdat onze ouders en grootouders het ook al deden”, schijnen deze Tukkers erover te zeggen.

Het is in elk geval een bijzondere traditie, net zoals het Paasstaakhalen in het nabijgelegen Denekamp. Daarover volgend jaar misschien meer.

Foto: Wikimedia

Nog meer details over pasen

One thought on “Echt Nederlandse paastradities met een lampje te zoeken

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s