Windmolens zijn brandgevaarlijke gebouwen

Het blussen van een molenbrand in de zeventiende eeuw.

Molenbranden zijn van alle tijden.

Jongens die een fikkie stoken, het gebeurt zo vaak. Maar met Pasen betekende dit het einde van een achttiende-eeuwse molen in het Friese Burum. Die verving een exemplaar dat in 1785… in vlammen opging. Toeval? Niet helemaal.

Molens zijn brandgevaarlijke gebouwen. Het lijkt wel of ze sneller vlam vatten dan andere bouwsels. Is dat zo? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed weet in elk geval te melden dat sinds de Tweede Wereldoorlog gemiddeld anderhalve molen per jaar afbrandt.

Die cijfers zijn al een paar jaar oud, maar molenbranden zijn sindsdien niet opgehouden. Molens bevatten doorgaans veel hout. Ook stenen exemplaren hebben binnen houten vloeren. Daarnaast bestaat het mechanisme vaak uit houten balken en dergelijke. Daarnaast branden vaak gebruikte rieten kappen erg goed.

Schoorsteenwerking

Verder noemt de Rijksdienst de schoorsteenwerking bij windmolens als reden voor extra brandbaarheid, waardoor vuur sneller om zich heen grijpt. Vaak zijn de monumenten verder moeilijk bereikbaar, ook voor bluswater. En molens bevatten veel onderdelen die makkelijk brandend omlaag kunnen vallen, zodat blussen relatief gevaarlijk is voor de brandweerlieden.

Hoe beginnen molenbranden? Natuurlijk is vandalisme een groot gevaar, maar dat geldt voor andere gebouwen natuurlijk ook. Wel is het zo dat molens op afgelegen plekken liggen, zodat de sociale controle lager is. Een ander, meer typisch molengevaar, is blikseminslag. Molens zijn vaak het hoogste punt van de omgeving, dus zijn ze zeker op het platteland gefundenes fressen voor een bolbliksem.

Vang

Een typisch windmolenprobleem is daarnaast het ‘door de vang lopen’. De vang is de rem van de molen. Functioneert hij niet goed, dan kan de molen te snel gaan draaien en kan door de wrijving hitte en brand ontstaan. Ook de vang zelf kan in brand vliegen.

Dus is het antwoord op de vraag of een molen brandgevaarlijker is dan andere gebouwen ronduit ja. Brandpreventieve maatregelen zijn dan ook zeker geen overbodige luxe bij onze nationale symbolen. Windmolens vliegen al in brand sinds ze bestaan, maar dankzij voortschrijdende techniek kunnen we er steeds meer aan doen. Daarnaast moeten we gewoon voorzichtig zijn.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s