Betrokken burgers willen Spaans fort redden

Fort Sint Michiel

Een kwestie van uitgraven en opleuken?

Wie denkt er bij grote monumenten aan Blerick, een wat grauwe wijk van Venlo? Als de plannen van actiegroep Red ons fort doorgaan, komt daar iets moois. Nou ja, dat mooie is er al, maar ligt nog onder de grond.

Het gaat om een Spaans fort uit de Tachtigjarige Oorlog. Het is een symmetrisch, stervormig bolwerk. Volgens de site van Red ons fort ligt het onder het voormalige kazerneterrein van de Marechaussee nog puntgaaf te wezen. Hoe dan ook, de contouren van het fort zijn in elk geval te herkennen in het stratenpatroon.

Uitgraven

Kwestie van uitgraven en oplappen en je hebt er een mooi en bijzonder monument bij, zo lijkt het wel. Dat is niet genoeg voor Red het fort. Er moet een openluchttheater komen en een moderne entree voor het terrein. De monumentale marechaussee-gebouwen, die binnen het fort liggen, moeten een nieuwe bestemming als bijvoorbeeld een campus krijgen. Dat laatste zou een lange neus naar Maastricht zijn; daar wil een al sinds jaren geplande campus er maar niet komen.

Kazerneterrein Venlo

Marechaussee-kazerne met toegangspoort van het fort.

Maar er zijn kapers op de kust: de lokale voetbalclub VVV wil een nieuw stadion bouwen. Dat moet verrijzen pal naast het terrein. Daarnaast is de politiek in Venlo niet overtuigd van de ambitieuze plannen van Red ons fort. Zij wil maar een klein deel van het fort blootleggen. De ambitieuze plannen van Red het fort is ze nog te duur.

Trekpleister

Dat is jammer. Venlo zou met de uitvoering van de Red het fort-plannen een trekpleister van formaat krijgen. De Limburgse stad heeft – niet geheel terecht – geen geweldig imago in Nederland. Een bijzonder monument als deze zou het Stedje vaan lol en plezeer meer uitstraling kunnen geven.

Natuurlijk heeft Venlo daar de Floriade en VVV voor, maar meer is in dit geval beter. Of de plannen van Red het Fort haalbaar zijn, weet ik niet. Maar het is schitterend dat betrokken burgers zich zo inzetten voor een plan. Hun plan om hun stad beter te maken.

Kazerneterrein Blerick

De contouren van fort Sint Michiel zijn nog in het stratenpatroon te herkennen. Let bijvoorbeeld op de kronkel in de Horsterweg.

Foto’s: Wikimedia, Google Maps

Update 26 juli: De plannen rond het terrein gaan een nieuwe fase in. Dat meldt bouwkrant Cobouw. Of Red ons fort daar nou blij mee moet zijn… Kazernekwartier Venlo naar tweede fase

3 thoughts on “Betrokken burgers willen Spaans fort redden

  1. Pingback: GEOlution Natuurgeografie » Blog Archive » Leestafel: Kazernekwartier

  2. Pingback: Spaans fort laat zevenhoekig stadje achter « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s