Top 3: de bijzonderste gebouwen uit 1959-1965

Halbe Zijlstra, degene in het kabinet die over monumenten gaat, wil dit jaar een lijst samenstellen met honderd rijksmonumenten uit de periode 1959-1965. Een voorlopige lijst ligt er al, die ligt ter advies bij erfgoedorganisatie Bond Heemschut. Wie ideeën heeft over welke gebouwen op die lijst moeten staan, mag Heemschut een mailtje sturen (info@heemschut.nl).

Overigens wil de bond een veel langere lijst; zij komen op maar liefst 250 monumenten uit die periode. Hoe dan ook, ik heb wel een aantal ideeën voor gebouwen die op die lijst mogen. Monumentje! selecteerde voor u: top 3 markante gebouwen uit de periode 1959-1965.

Euromast (1960) Rotterdam

Een rond gebouw uit een vierkante tijd.

3. Euromast, Rotterdam

De Euromast is een markante toren. Aan het begin van zijn bestaan domineerde hij de skyline van Rotterdam. Tegenwoordig staan er wel wat hogere gebouwen in de havenstad. De mast is een echte landmark en een symbool voor Rotterdam. De ronde vormen van de toren zijn bijzonder, want in zijn bouwjaar 1960 was alle nieuwbouw vierkant. Het gebouw werd geboren op de tekentafel van Huig Maaskant.

2. Station Tilburg

Vooral de overkapping valt op.

Vooral de overkapping van het uit 1965 daterende NS-station in Tilburg is bijzonder. Nergens anders in Nederland ken ik zo’n karakteristiek, gekreukeld dak. Het Tilburgse station is niet eens zo groot, maar door de overkapping lijkt het ineens heel wat. Het station is ontworpen door Koen van der Gaast, die heel wat andere stationsgebouwen op zijn naam heeft staan. Ook interessant zijn Mondriaan-achtige kunstelementjes aan het gebouw.

1. Lichtenbergtheater, Weert

Ooit is dit gebouwd als openluchttheater voor een nabijgelegen katholieke school. De uit Weert afkomstige architect Pierre Weegels, tevens ontwerper van de Fatimakerk in de Limburgse stad, is de geestelijk vader van dit betonnen complex. Elk gebouw is uniek, maar deze creatie is nog unieker.

Theater Lichtenberg, Weert

Het Lichtenberg-theater in de jaren 60.

Het is een prachtig voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen en het vooruitgangsgeloof rond 1960. De Lichtenberg ligt prachtig ingepast in het landschap, in een groen deel van Weert. Veel Weertenaren hebben er goede herinneringen aan, niet in de laatste plaats omdat het Bospop-festival er jarenlang plaats heeft gevonden. Helaas staat complex sindsdien leeg.

Zover ik weet is het al rijksmonument, maar De Lichtenberg verdient een ereplaats in de top van belangrijkste wederopbouwmonumenten. Niet alleen het theater zelf, maar ook enkele andere gebouwen van het Weertse Bisschoppelijk College zijn bijzonder.

Voormalig Bisschoppelijk College, Weert

Ook andere gebouwen van het bisschoppelijk college zijn bijzonder

Foto's: Wikimedia

5 thoughts on “Top 3: de bijzonderste gebouwen uit 1959-1965

  1. Pingback: Scheveningse pier verrees toen plezier weer mocht « Monumentje!

  2. Beste Ben Schattenberg,
    niet alleen de Lichtenberg is al rijksmonument, de Euromast ook (in 2010 als zodanig aangewezen). Kortom, er zijn meer voor de hand liggende WO-objecten om op de lijst geplaatst te worden!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s