Spaans fort laat zevenhoekig stadje achter

Oude vestingwerken laten nogal eens hun sporen achter in de straten van een stad. Voorbeelden daarvan zijn er in Rotterdam en Venlo te zien. Een van de mooiste voorbeelden heb ik nog niet laten zien: Stevensweert.

Stevensweert vanuit de lucht

Spaanse troepen bouwden hier, net als in Venlo, een fort.  Alleen verrees het bolwerk niet naast het stadje, maar er omheen. De Spanjaarden wilden het kasteel in Stevensweert beschermen.

De uit 1633 daterende vesting verdween in 1874. Maar de Limburgse plaats heeft tot op de dag van vandaag een bijzonder stratenpatroon behouden. Zo werd het een vroeg voorbeeld van stadsplanning.

Spinnenweb

De vorm van de dorpskern is zevenhoekig, de straten zijn geometrisch. Vanuit de lucht lijkt de plattegrond van het plaatsje in de gemeente Maasgouw wel een spinnenweb. Een klein deel van de Spaanse vesting is recent nagebouwd.

De nog intacte vesting begin negentiende eeuw. De wallen verdwenen in 1874.

Dat het fort effectief was, blijkt uit het feit dat de vesting Stevensweert na de Tachtigjarige Oorlog in Spaanse handen bleef. Pas in 1702 lijfde de Republiek der Verenigde Nederlanden de plaats in. Daarbij ging het kasteel alsnog verloren, maar de vesting bleef nog bestaan.

Op veel plaatsen in Nederland zijn nog resten van verdedigingswerken in stratenpatronen terug te vinden. Maar de zevenhoekige plattegrond van Stevensweert zie je niet vaak terug.

Afbeelding: Google maps, Wikimedia

Lees ook: Planologische hoogstandjes bestaan al sinds de middeleeuwen

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s