Dankzij de Fransen hebben we hier een monarchie

Lodewijk II, twaalf dagen Koning van Holland in 1810

Lodewijk II, twaalf dagen Koning van Holland in 1810. Deze tekening is jaren later gemaakt; Lodewijk werd in 1804 geboren.

Niet alle erfgoed is van steen. Zo zou je een koninklijke familie, met alle gewoontes en gebruiken er omheen, ook kunnen zien als cultureel erfgoed. Tenslotte is een monarchie, net als een oud gebouw, iets wat we hebben overgehouden aan andere tijden.

In een land als Groot-Brittannië is de traditie van het koningschap al eeuwenoud. In vage tijden, toen over delen van het eiland nog Noormannen en Normandiërs heersten, werd al de basis gelegd voor de huidige Britse monarchie. In Nederland zijn we met dit fenomeen pas in 1806 begonnen, nota bene op last van de Fransen.

Toen werd Lodewijk Napoleon de eerste koning van Nederland. In 1810 volgde zijn zoon, Lodewijk II, hem nog een kleine twee weken op. Na die tijd was het gedaan met het Koninkrijk Holland, ook deze keer op bevel van Lodewijk Napoleons grote broer Napoleon Bonaparte. Die lijfde het land in bij Frankrijk.

Regentesk

Maar blijkbaar was het koninklijke experiment de Nederlanders van die tijd goed bevallen. De eerste Lodewijk had zijn best zeker gedaan! Toen de Fransen in 1813 vertrokken, besloten drie ietwat regenteske heren dat we hier maar weer een nieuwe monarchie moesten instellen. De zoon van de laatste Stadhouder, verdreven in 1795, mocht op de troon plaatsnemen. En – om maar een cliché uit de kast te halen – de rest is geschiedenis.

Dankzij de Fransen die hun eigen koning om zeep hielpen, hebben wij nu een koningshuis. Het instituut viert volgend jaar zijn tweehonderdste verjaardag. Twee eeuwen, is dat traditie genoeg om het overeind te houden? Zoals gezegd, de Britse monarchie is ouder. De Franse dateerde al van de Merovingische tijd. De Japanse zou al van 660 voor Christus dateren. Da’s pas een monument!

Opblaaskroontje
Paleis Huis ten Bosch

De monarchie houdt in elk geval een paar rijksmonumenten overeind.

Dus hoe leuk met een oranje opblaaskroontje op Heineken drinken op een bootje in de Prinsengracht ook mag zijn, de Nederlandse monarchie is qua anciënniteit niet bijster indrukwekkend. Als we de Oranjes vanaf nu ‘stadhouder’ zouden noemen, dàn zouden we het pas weer ergens over hebben.

Ach, de koninklijke familie bezit in elk geval een aantal paleizen, die bijna allemaal rijksmonument zijn. Toch fijn dat die  in elk geval een bestemming hebben. Maar Beatrix’ eigen familie hoeft niet op de Unescolijst voor immaterieel erfgoed. Dat geldt ook voor haar eigenaardige gewoonte haar verjaardag op die van haar moeder te vieren.

Foto's: Wikimedia

 

One thought on “Dankzij de Fransen hebben we hier een monarchie

  1. Pingback: Een edelman is geen panda « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s