Twee bedreigde symbolen van middeleeuwen en wederopbouw

Sint Stevenskerk, Nijmegen

Van de Nijmeegse Stevenskerk vallen brokstukken af.

Arnhem en Nijmegen zijn natuurlijk twee totaal verschillende steden. Vitesse versus NEC. Het chique Haagje van het Oosten versus de rode stad aan de Waal. Maar de steden lijken in sommige opzichten ook op elkaar.

In allebei de steden staan schitterende, gotische kerken. De Arnhemse Eusebiuskerk en de Nijmeegse Stevenskerk hebben beide flinke schade opgelopen in 1944. En allebei zijn ze nu toe aan een stevige restauratiebeurt.

Wederopbouw

Beide kerken zijn om twee redenen interessante monumenten. Natuurlijk vertellen de laat-gotische bouwwerken een verhaal over de opkomst van de steden in de late middeleeuwen en zijn ze een stuk religieus erfgoed. Maar evengoed zijn ze symbolen voor de wederopbouw. Zeker in Arnhem ligt dat sentiment bij velen diep: de stad lag in puin, maar de Eusebiustoren is weer verrezen!

Goed nieuws is er voor de Arnhemse kerk. De restauratie blijkt maar 39 miljoen te kosten. Dat is niet slecht, want eerdere ramingen kwamen op het dubbele uit. 100 miljoen, zuchtten Gelderse media een half jaar geleden nog. Er is nu bespaard op de restauratie van het kerkgebouw zelf. Dat is in betere staat dan lang gedacht.

Rijksmonument

Het geld voor de Eusebiuskerk is nu na veel vijven en zessen min of meer rond. Een groter probleem heeft de Stevenskerk. In Nijmegen is het geld nog niet bij elkaar. De gemeente wil niet meebetalen, want het is een rijksmonument. Het bestuur van de grootste gemeente van Gelderland wil geen mooie stad, dat is me al jaren duidelijk.

Eusebiuskerk, Arnhem

Het geld voor Eusebius is min of meer bij elkaar.

Gelukkig laten veel Nijmegenaren zich daar niet door van het veld slaan. Zij organiseren van alles om toch geld bij elkaar te krijgen. Zo houden ze sponsorlopen voor het goede doel, zamelen ze geld in bij biljartcompetities en er is zelfs een bakker die speciaal brood verkoopt voor de kerk.

Pal

Al blijft de lokale politiek achter, Nijmegen staat pal voor een van de symbolen van de stad. Dat geeft hoop. En laten we wel wezen: er is daar genoeg verdwenen. Ook na 1944. Dat geldt voor Arnhem trouwens ook.

Foto's: Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s