Nederlandse molen in den vreemde staat voorlopig stil

Molen De Zwaan, Holland, Michigan

In Holland is behoefte aan Nederlands erfgoed.

De Nationale Molen- en Gemalendag is net voorbij. Een mooi moment om eens aandacht te besteden aan een bijzondere molen. Zij is 250 jaar oud en in die tijd een beetje verdwaald. Deze molen met de naam De Zwaan staat namelijk in Holland.

En Holland is een stad in de Amerikaanse staat Michigan. De Zwaan draait daar al wat jaren, maar daar heeft de molen een tijdje mee moeten stoppen. In het maalwerk is een balk gaan rotten en de wieken staan voorlopig stil. Molenbouwers uit Nederland moeten De Zwaan weer komen opknappen, meldt de lokale krant Holland Sentinel.

Wildernis

Hoe komt een molen uit 1761 terecht in Michigan? Natuurlijk is ze daar niet meteen gebouwd, want in die tijd was de streek nog een wildernis waar je hooguit een indiaan of een Franse bevervanger tegenkwam. De Zwaan verrees in het Noord-Hollandse Krommenie. Ruim een eeuw later werd ze verplaatst naar het Brabantse Vinkel.

Daar stond het na de Tweede Wereldoorlog nog, in deplorabele staat. Aan de andere kant van de oceaan bedachten afstammelingen van Nederlandse immigranten dat er in hun stadje een historische molen moest komen. Zij kochten in 1964 De Zwaan voor 2.800 dollar en verscheepten het naar Holland.

Identiteit

Holland is een stadje met – de naam verraadt het al – veel afstammelingen van Nederlandse immigranten. Daar is wel behoefte aan echt Nederlands erfgoed om de lokale identiteit te onderstrepen. De gemeente wil nu echter geen bijdrage leveren aan deze restauratie, want zij heeft eerder dit jaar al 236.000 dollar (183.000 euro) subsidie gegeven voor de veiligheid van de molen.

De eigenaren van het gebouw zijn op zoek naar geld om De Zwaan weer te laten draaien. Want stil staan, dat is slecht voor een molen, zegt de Nederlandse molenaar Bert van der Voet in de Holland Sentinel. Hoeveel geld nodig is, weet nog niemand precies.

Ziek

Binnenkort is het Tulpenfestival in Holland, dus moet de molen draaien. De molenaar die De Zwaan normaal gesproken in bedrijf houdt, is ziek. Dus moesten ze Van der Voet uit Nederland laten komen. Die treft een molen aan die stil moet blijven staan. De molenaar te Ingen in Gelderland reageert laconiek. “Ik vind het hier leuk, dus ik ben toch gekomen.”

Geldtekort bedreigt het voortbestaan van een monument. Wat dat betreft is het overal ter wereld hetzelfde, zo lijkt het. In Vinkel was de molen misschien wel vergaan. Dus waarschijnlijk heeft de emigratie De Zwaan wel gered.

 

 

One thought on “Nederlandse molen in den vreemde staat voorlopig stil

  1. Pingback: Nederlandse molen in de VS staat voorlopig stil

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s