Laat het oude kerkpad dan maar virtueel voortleven

Simonnepaadje in Moergestel

Het Simonnepaadje in Moergestel krijgt wel een monumentale status.

Het Brabantse Moergestel is drie interessante gemeentelijke monumenten rijker. Dat gaat om paden, die kerkgangers vroeger gebruikten om naar de mis te gaan. Al sinds mensenheugenis lopen deze kerkpaden volgens ongeveer hetzelfde tracé.

Een vierde pad vist achter het net. Dat is het Vonderpaadje. De gemeente Oisterwijk, waar Moergestel bij hoort, heeft vastgesteld dat er van het pad niets meer over is. En wat we niet kunnen zien, kunnen we ook niet beschermen, redeneert de gemeente.

Novum

Dat is geen geheel onbegrijpelijke reactie. We zouden het hier namelijk over iets totaal nieuws hebben: iets tussen materieel en immaterieel erfgoed in. Hoe bescherm je de loop van een pad dat er niet is? Dat het bestuur in Oisterwijk niet weet wat het er mee aan moet, snap ik.

Pastoorspaadje, Moergestel

Het Pastoorspaadje staat, in tegenstelling tot het Vonderpaadje, gewoon op de kaart.

“De kerkpaden zijn bepalend voor de identiteit van Moergestel”, stelde Noud Smits, voorzitter van de plaatselijke Heemkundekring, een half jaar geleden in het Brabants Dagblad. “Daarbij gaat het ook om het tracé zoals dat er vanaf 1856 ligt.” Dat Vonderpaadje hoort wel degelijk bij de identiteit van de Brabantse plaats. Dus dat het definitief verdwijnt, knaagt een beetje.

Google

Daarom stel ik een oplossing van deze tijd voor. Op Google Maps zijn het Pastoorspaadje, Simonnepaadje en het Torenpaadje gewoon te vinden. Het Vonderpaadje niet. Zou het niet mogelijk zijn om als eerbetoon dat verdwenen pad toch nog te laten vermelden op Google Maps?

Een mailtje naar Google zou dan voldoende moeten zijn om het Vonderpaadje dan toch nog virtueel voort te laten bestaan. Zo promoveren we het eeuwenoude kerkpad tot immaterieel erfgoed voor Moergestel.

Foto: Google Streetview, Google Maps
Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s