Monumenten van de toekomst

Wij koesteren nu veel gebouwen uit vroeger tijden. Over – laten we zeggen – honderd jaar houden onze achterkleinkinderen wellicht ook weer bouwsels uit onze tijd in stand. Welke gebouwen komen daarvoor in aanmerking? Weblog Monumentje noemt er eens drie.

IJspaleis, Den Haag
stadhuis, den haag

De frisse uitstraling kenmerkt het Haagse stadhuis.

Het stadhuis van Den Haag is een ontwerp van de Amerikaan Richard Meier. Dat in Den Haag alles langzaam gaat, bleek wel bij de bouw van dit IJspaleis, dat drie jaar heeft geduurd. Maar in 1995 kwam het toch af. Bijzonder aan het gebouw is de enorme overdekte binnenplaats, oftewel atrium. 

Het gebouw heeft zijn bijnaam te danken aan zijn witte kleur en frisse uitstraling. Het Haagse stadhuis is een modern stadspaleis van formaat.

Centre Céramique, Maastricht
Centre Céramique

Modern, maar doet toch aan de Oudheid denken.

Het Centre Céramique in Maastricht huisvest onder meer een bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en een journalistiek centrum. Het complex ligt net buiten de historische Maastrichtse binnenstad, op het terrein waar ooit keramiekfabrieken stonden. Ook in dit gebouw uit 2001 van architect Jo Coenen  gaan ontwerp en functionaliteit hand in hand.

De zuilen aan de voorkant doen een beetje denken aan de Oudheid. Het geheel voegt zeker wat toe aan de schitterende, historische Limburgse hoofdstad. Ik ben overigens wel blij dat ze het buiten de oude binnenstad hebben neergezet en niet er middenin.

Inntel, Zaanstad
Inntel, Zaanstad

Een gebouw als dit zie je nergens anders

Voor veel liefhebbers van moderne architectuur is het een doorn in het oog. Het Inntel-hotel in Zaanstad lijkt wel een opeenstapeling van traditionele Zaanse huisjes. Toch is het ontwerp van bureau Molenaar & Van Winden heel modern: het is een gigantisch, nieuw gebouw met een knipoog naar het verleden.

Veel moderne architectuur is historiserend. Kijk maar naar de gemiddelde Vinex-wijk. Het in 2010 gereedgekomen hotel lift op een geheel eigen manier mee op die trend. De ontwerpers hebben buiten de gebaande paden gedacht en hebben iets neergezet wat je nergens anders zult vinden. Of je het mooi vindt of niet, uniek is dit gebouw zonder twijfel.

Foto's: Wikimedia

One thought on “Monumenten van de toekomst

  1. Pingback: Over vijftig jaar wellicht weer monument? « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s