Exotische invloeden uit vroeger eeuwen in Den Haag

Beeld van een Indische vrouw aan een gevel in Den Haag

Beeld van een Indische vrouw aan een gevel in Den Haag

We mogen het woord ‘allochtoon’ eigenlijk niet meer gebruiken. Maar ik stel de vraag toch even: hebben wij in Nederland zoiets als allochtoon erfgoed? Het antwoord is natuurlijk ‘ja’, want het is heus niet zo de immigratie is uitgevonden in de jaren 60. Een stad met veel exotische invloeden is van oudsher Den Haag.

De Residentie heeft van oudsher een bijzondere band met het vroegere Nederlands-Indië. Dat is te zien aan veel gebouwen in de stad. Met het project Sporen van Smaragd proberen Hagenaars dit bijzondere, typisch Haagse erfgoed uit de periode in 1853-1945 in kaart te brengen en te behouden.

Glossy

Volgend jaar verschijnt er zelfs een boek over dit onderwerp. Een glossy over het erfgoed bestaat sinds kort al; vrijdag kreeg de Haagse monumentenwethouder Rabin Baldewsingh de eerste SMARAGD uitgereikt gekregen. Er is in de stad al behoorlijk veel aandacht voor het onderwerp.

Dat is ook wel nodig. De ‘repatrianten’, de Nederlands-Indiërs die Indonesië zijn uitgeschopt, worden al behoorlijk oud. Over dertig jaar zal die generatie zijn uitgestorven en zal alleen steen herinneren aan de band tussen Den Haag en Nederlands-Indië.

Als Den Haag zuinig blijft zijn op zijn monumenten, dan zal het altijd een beetje de ‘Indische’ stad van Nederland blijven. Wie meer over het project wil weten: www.sporenvansmaragd.nl.

One thought on “Exotische invloeden uit vroeger eeuwen in Den Haag

  1. Pingback: Blog: Hoe staat het met ons 'Allochtoon Erfgoed'?

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s