Ton tekort voor behoud Noord-Hollandse kadetjes

Kadetjesland

Waarom het plat moet, ontgaat me eigenlijk.

Ooit bestond Brabant uit kleinschalige akkertjes met veel houtwallen. Dat is door ruilverkavelingen grotendeels verdwenen. Ook andere elementen in de Nederlandse openbare ruimte zijn weg. Oeverwallen en terpen werden afgegraven, heuvels werden geëgaliseerd, meanderende rivieren en beken werden rechtgetrokken.

Natuurlijk, Nederland moest mee in de vaart der volkeren. Toch zijn er nog hier en daar wat landschapselementen uit vroeger tijden blijven bestaan. Eén daarvan is het Kadetjesland bij het Noord-Hollandse Medemblik. Dat bestaat helaas niet lang meer.

Dat zijn heuveltjes in de vorm van de bekende broodjes op een akker. Hoe oud dit land bij natuurgebied Oostermare is, weet niemand meer precies. Sommige bronnen hebben het over de late middeleeuwen.

Bagger

Bij het uitbaggeren van de sloten gooiden de werkers in de loop van de eeuwen de bagger op het land. Zo ontstonden de bultjes van soms anderhalve meter hoog in het landschap. Daartussen liggen greppels.

Om het te behouden is blijkbaar geld nodig. Eigenaar Noord-Hollands Landschap had 30.000 euro klaarliggen. Nog 85.000 euro droeg de provincie Noord-Holland bij. De gemeente wilde nog een ton bijleggen. Dan zou het bijzondere landschap gered zijn.

Te veel

Maar in een verhitte raadsvergadering oordeelde een meerderheid dat dit te veel is. Medemblik wil de kadetjes niet houden voor dat geld. Het doek voor het bijzondere landschap valt.

De Noord-Hollandse media zeggen dat de gemeente het gebied nu gaat afgraven. Alsof dat geen geld kost. Waarom ze de bulten dan maar niet gewoon laten liggen, ontgaat me, eerlijk gezegd.

Vlak

Hoe dan ook, de greppels moeten dicht en het stuk land bij het dorpje Benningbroek in de gemeente Medemblik zal er binnenkort net zo uitzien als Flevoland, Brabant, Groningen, Vlaanderen, Duitsland, Polen… vlak met grote kavels. Jammer.

Is er misschien een bakker die heel veel kadetjes kan bakken en die voor het goede doel wil verkopen? Dan kunnen we misschien zo het bijzondere stukje alsnog redden.

Foto via Erfgoedstem.nl
Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s