Erfgoed loopt soms op vier poten

Blaarkop

Een zeldzaam koeienras: de Blaarkop.

Erfgoed hoeft niet altijd van steen te zijn. Soms loopt het op vier poten. Niet omdat de dieren zelf eeuwenoud zijn, maar wel de rassen waar ze toe behoren. In de loop der tijd zijn er van allerlei (landbouw)huisdieren verschillende, typisch Nederlandse rassen ontstaan. De huidige veeteelt of de moderne huisdierbezitter gebruikt deze niet of nauwelijks meer.

De Stichting Zeldzame Huisdieren (SZH) wil dit soort rassen voor het nageslacht bewaren. Dat doen ze om de cultuurhistorische functie van de dieren en vanwege de wetenschap. Oude rassen geven inzicht over hoe de landbouw vroeger werkte. Daarnaast stelt de stichting dat de dieren ook een functie hebben voor de moderne veehouderij.

Reservoir

Ze vormen namelijk een reservoir van erfelijke eigenschappen die van nut kunnen zijn. Door veranderde vragen vanuit de landbouw of de maatschappij kunnen de ver doorgefokte huidige rassen wellicht ooit niet meer aan de eisen voldoen, stelt de SZH op haar site. “Denk bijvoorbeeld aan aparte rassen op biologische bedrijven. Daarnaast zijn ze praktisch van belang omdat ze vaak weinig eisen stellen aan hun omgeving en daardoor geschikt zijn voor gebruik bij het beheer (begrazing) van natuurterreinen.”

Praktisch nut of niet, zo af en toe moet het publiek de dieren kunnen zien, aanraken en misschien zelfs aaien. Daarom is er een speciale dag voor het levend erfgoed uitgeroepen. Die vindt deze zondag, 3 juni, plaats in Arnhem. Er zijn symposia en het publiek kan zelfs proeven van de zeldzame dieren. Dan hebben we het over kaas en eieren; er zal heus niet live een lammetje worden geslacht.

Blaarkoppen
Groninger meeuw, een zeldzaam kippenras.

Groninger meeuw, een zeldzaam kippenras.

Wat zijn nou voorbeelden van dit soort zeldzame rassen? Koeienrassen als lakenvelders en blaarkoppen. Kippen als Chaamse hoenders en Groninger meeuwen. Varkens als de bonte Bentheimer. Er zijn te veel zeldzame rassen om op te noemen. Wie wil weten welke zondag te zien zijn, kijkt zelf maar op de site van de dag van het levend erfgoed.

Zoals ik blij ben dat er mensen zijn die een oud huis in stand willen houden, ben ik ook blij dat er lieden zijn die deze zeldzame rassen in leven houden. De dieren zijn hoe dan ook deel van onze geschiedenis.

De Nationale Dag van het Levend Erfgoed is zondag 3 juni in het park bij stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem. Meer informatie is te vinden op verenigingen.szh.nl/StichtingZeldzameHuisdierrassen.

Foto's: Wikimedia
Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s