Toch een bestemming voor leegstaande stadhuizen?

Voormalig stadhuis Aardenburg

Het gebouw is voor 1 euro verkocht.

De stadhuizen van Aardenburg en Bolsward, respectievelijk in Zeeland en Friesland, hebben tijdenlang leeggestaan. Dat heb ik enige tijd terug bericht op dit weblog. Over beide panden is er nieuws.

Het gebouw in het Zeeuwse Aardenburg, een monument uit 1951, lijkt in elk geval gered. De huidige eigenaar, de gemeente Sluis, heeft het voor 1 euro verkocht aan lokale, culturele groepen. Deze krijgen daar een subsidie van 250.000 euro bij, op voorwaarde dat ze het gebouw blijven onderhouden en er een museum in vestigen. Dat meldt regiokrant PZC.

Bestemming

De gemeente Súdwest-Fryslân, die de eigenaar is van het lege stadhuis van Bolsward, is een stuk vager. Zij erkent dat de cultuurhistorische waarde van het zeventiende-eeuwse pand erg hoog is. Daarnaast wil de gemeente een nieuwe bestemming gaan zoeken voor het gebouw.

Stadhuis Bolsward

Je kunt in elk geval nog trouwen in Bolsward.

Of het liefst zelfs meerdere bestemmingen, zoals een gemeenteloket, bibliotheek of een museum. Dat spreidt het risico, zegt de gemeente. Veel concreter worden ze nog niet in Súdwest-Fryslân, maar het is duidelijk dat ze het pand niet willen laten verkrotten. Sowieso willen ze het houden als trouwlocatie en voor andere representatieve doeleinden.

Samenleving

In ieder geval is de kans groot dat het oude Bolswardse stadhuis nog een klein beetje zijn eeuwenoude functie blijft behouden. Datzelfde geldt ook wel voor zijn tegenhanger in Aardenburg: ook dat blijft een centrale functie in de lokale samenleving houden.

Het loopt blijkbaar goed af voor twee markante gebouwen aan de uiterste randen van Nederland. We behouden twee panden die we kunnen blijven koesteren. Voorlopig, althans.

Lees ook: Een overbodig stadhuis, wat moet je ermee?

Lees ook: Een overbodig stadhuis, dát doe je ermee!

Foto's: Google Streetview, Wikimedia

One thought on “Toch een bestemming voor leegstaande stadhuizen?

  1. Pingback: Een overbodig stadhuis, wat moet je er mee? « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s