Amsterdamse vondst leuk, maar niet revolutionair

Detail van de constructie van Warmoesstraat 90.

Detail van de constructie van het oudste huis van Amsterdam.

Amsterdam schreeuwde afgelopen weekeinde hosanna. Ze hebben een nieuw Oudste Huis van de Stad gevonden. Het is in gebruik als obscure horecagelegenheid. Min of meer per toeval zijn kenners erachter gekomen dat achter de gevel uit rond 1800 een constructie van voor 1500 te vinden is.

Uit 1485, om precies te zijn. Is dit dan het oudste gebouw van Amsterdam? Welnee. De Oude Kerk, de Nieuwe Kerk en de Waag op de Nieuwmarkt zijn minstens zo oud of ouder. Het gaat hier om het oudste woonhuis van Amsterdam. Althans, voor zover we weten.

Bloeiende steden
Dakconstructie Warmoesstraat 90

De middeleeuwse dakconstructie van Warmoesstraat 90.

Landelijk gezien is de vondst leuk, maar niet heel erg bijzonder. Een huis met een middeleeuwse constructie en een gevel uit later tijd komt meer voor in de Lage Landen. In onder meer steden als Utrecht, ‘s-Hertogenbosch, Maastricht of Deventer zijn wel meer oude balken, muren en vooral kelders te vinden.

Dat waren bloeiende steden in de tijd dat Amsterdam nog maar bestond uit twee bebouwde dijken aan de weerszijden van de monding van de Amstel. Een daarvan is de huidige Warmoesstraat. Dat juist daar het vooralsnog oudste huis van Amsterdam staat, ligt dan ook wel voor de hand. Maar het dorp Aemstelledam bestond al in 1275. Is daar nog wat van over, van dat dorp uit de hoge middeleeuwen?

Branden

Dat is niet waarschijnlijk. Het plaatsje bestond uit houten huizen, die vergingen bij dorps- en later stadsbranden. Van die middeleeuwse bouwseltjes komen bij nieuwbouw nog wel eens grondsporen naar boven, maar meer hebben ze waarschijnlijk niet achtergelaten. Die sporen zijn dan meestal resten van de palen, waar Amsterdam die grote stad al vanaf het begin op gebouwd is.

De laatste stadsbrand was in 1451. Dat er ooit houten constructies van voor die tijd gevonden gaan worden, is niet waarschijnlijk. Maar het record van 1485 zou nog best wel eens een keer kunnen sneuvelen. Dan moeten ze in Amsterdam wel goed zoeken.

Nieuws: Amsterdam heeft nieuw oudste huis

Kaart Amsterdam in de middeleeuwen

Amsterdam bestond in de middeleeuwen uit een paar straten aan de weerszijden van de monding van de Amstel.

Afbeeldingen: Facebook, Wikimedia

5 thoughts on “Amsterdamse vondst leuk, maar niet revolutionair

  1. Pingback: Een Amsterdams pand aan de Bakkerstraat – Arnhems Erfgoed

  2. Pingback: Arnhems Erfgoed

  3. Pingback: De leeftijd van 10 miljoen bouwsels in kleur | Monumentje!

  4. Je kan last krijgen van boktor, insecten die je hele dakconstructie kunnen vernielen, denk je er last van te hebben ? kijk dan even naar de volgende link: boktor gassen echt de oplossing ! groetjes !

  5. Pingback: De echt oude huizen in Nederland « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s