Een eeuwenoud pand waar je het niet verwacht

Kerkstraat 48, Helmond

Op het eerste gezicht een negentiende-eeuws huis.

Huizen van voor 1600, waar in Nederland zijn die te vinden? Moet je daarvoor bekende historische steden als ‘s-Hertogenbosch of Deventer afstruinen? Niet per se. Dergelijke oude huizen zitten ook verstopt in plaatsen waar de buitenstaander ze niet gelijk zou verwachten. Helmond, bijvoorbeeld.

Industrieplaats

Een van de oudste huizen daar is te vinden aan Kerkstraat 48. De Brabantse stad staat bekend als industrieplaats met veel nieuwbouw. Niet zo heel veel mensen weten dat het in de late middeleeuwen een bloeiende marktstad was. Onder meer een groot kasteel aan de rand van het centrum, nu in gebruik als stadhuis, herinnert daaraan.

Kerkstraat 48 heeft een mooie, negentiende-eeuwse gevel. Vooral de in art nouveau uitgevoerde etalage van wat ooit een ‘vleeschhouwerij’ was, springt in het oog. Dit deel dateert van iets later tijd: 1926. De geoefende monumententoerist die nog iets beter kijkt, valt het spitse, grote dak op.

Kapconstructie Kerkstraat 48

Kapconstructie Kerkstraat 48 tijdens een restauratie.

Kapconstructie

Die verraadt wat zich achter de gevel verschuilt: een wellicht  middeleeuwse kapconstructie. Kennelijk is hier nog geen jaarringenonderzoek gedaan; geen enkele bron weet er een precies jaartal aan te hangen. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed heeft het over de zestiende eeuw, andere bronnen reppen van vóór 1500.

De dienst weet wel te vertellen dat het pand bijzonder is vanwege de ‘gecompliceerde bouwgeschiedenis’. Het monument vertelt het verhaal van het bloeiende laat-middeleeuwse dan wel vroegmoderne Helmond rond 1500. Het vertelt ook over de opkomst van de negentiende- en twintigste-eeuwse industriestad. Al die tijd is het een winkelpand gebleven.

In het oog

In Helmond zijn nog enkele panden van voor 1600 te vinden. Het meest in het oog springende staat aan de Markt en heet in de volksmond het Huis met de Luts.

Foto's: Wikimedia, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Lees ook: De oudste huizen van Nederland

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s