Over vijftig jaar wellicht weer monument?

Voormalig pand Rijkoompje, Veenendaal

De poort lijkt nauwelijks nog op het oorspronkelijke pand.

Nieuws uit Veenendaal. De Bernard van Kreelpoort, voorheen bekend als pand Rijkoompje, moet van de plaatselijke monumentenlijst. “Van het historische pand vind je niks terug”, zegt voorzitter Bert van den Bos van de werkgroep monumenten van de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) op de site van de Veenendaalse Krant.

Het historische pand uit begin twintigste eeuw is gewoon verdwenen. Daarom moet het van de monumentenlijst af, stelt Van den Bos op de website. Het pand zou eigenlijk zijn geweken voor een winkelcentrum, maar in plaats daarvan is het grondig verbouwd tot een soort toegangspoort. Voor een deel is het voor het nageslacht bewaard, maar het lijkt niet echt meer op het oorspronkelijke huis.

Samenhang

Het overgebleven pand voldoet volgens Van den Bos niet meer aan de door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontwikkelde standaard waarmee de waardering van een monument kan worden aangeduid, aldus de Veenendaalse Krant. “Het restant betreft alleen nog enkele muurdelen met een ‘zwevend’ dak dat geen relatie meer heeft met de stalen onderbouw”, zegt hij op die site. “Van de samenhang tussen exterieur en interieur is eigenlijk niets meer over. De bijzondere, beeldbepalende betekenis van dit object ten aanzien van de omgeving, is teniet gedaan.”

Metamorfose

Zoals ik eerder op deze weblog heb gezegd: de metamorfose van het woonhuis tot poort is altijd beter dan de gehele verdwijning ervan. Maar ik begrijp Van den Bos ook wel; wat er van het voormalige pand Rijkoompje over is, staat ver van de oorspronkelijke opzet van architect Van Kreel.

Het object wat er nu nog staat, vertelt ons meer over deze tijd dan over honderd jaar geleden. Het kan van de monumentenlijst af. Maar ik zie er wel een monument van de toekomst in. Als het er over vijftig jaar nog staat, zie ik het zeker dan weer op een erfgoedlijst verschijnen. Want bijzonder is het zeker.

Foto: Architectuurcentrum Veenendaal

Update: De gemeente Veenendaal heeft in oktober 2012 besloten de poort/villa op de gemeentelijke monumentenlijst te laten staan.

One thought on “Over vijftig jaar wellicht weer monument?

  1. Pingback: Creatieve verkrachting brengt beetje grandeur in Veenendaal « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s