Noordoostpolder vertilt zich aan lekke watertoren

Poldertoren, Emmeloord

Wat is Emmeloord zonder Poldertoren?

Niet om heel flauw te doen over Emmeloord, maar een bepaald monumentrijke plaats is het niet. Daarom is het erg belangrijk om die paar beeldbepalende gebouwen die ze hebben, te houden. Een van die gebouwen is de Poldertoren.

Dit gemeentelijke monument is eind jaren 50 gebouwd als watertoren. Het is er niet zo maar een, het is een hele leuke. Er hangt een carillon op en een grote wijzerplaat, alsof het een agnostische kerktoren is. Het 65 meter hoge gevaarte is een bekend herkenningspunt in de vlakke polder. Maar het gaat niet geweldig ermee: het lekt.

Uiteraard was jarenlang een waterleidingmaatschappij eigenaar van het gebouw. Sinds 2006 is het gemeente-eigendom. Die verhuurt het aan een VVV-kantoor, een chic restaurant en een ANWB-winkel. Het vertoonde toen gebreken en is daarna voor 4 miljoen euro opgeknapt.

Gebreken

Na deze dure restauratie bleek het gebouw – nog steeds of weer – gebreken te vertonen. De lokale politiek is laaiend. De Poldertoren lekt aan alle kanten en de stookkosten zijn extreem hoog. Er is nu nog een investering van 1 miljoen nodig om het monumentale bouwwerk fatsoenlijk op te knappen.

De PvdA in Noordoostpolder wil een raadsonderzoek naar de poldertoren. Dat meldt Omroep Flevoland. De partij wil weten wie fouten heeft gemaakt bij de verbouwing van de toren en deze ook aansprakelijk stellen. Ze is wel bereid te investeren in te toren, maar dan moet het bedrag terugverdiend kunnen worden.
Kantoren

Dat wordt – zoals bestuurders dat noemen – nogal een uitdaging. De gemeente wil de kantoren in de toren verhuren, maar die worden te duur voor de huidige markt, vinden lokale makelaars. Om het monument rendabel te krijgen, wordt wellicht onmogelijk. Ik zie het somber in voor de markante toren.

De Noordoostpolder heeft zich zwaar vertild aan de markante watertoren. Hoe het ermee verder moet? Wist ik het maar. Maar Emmeloord zonder de poldertoren, dat zou zonde zijn.

Lees ook: Top 5 watertorens in Nederland

Update: De gemeente blijft de Poldertoren in eigen beheer houden en trekt 225.000 euro uit om te gaan onderhandelen met de bouwbedrijven die in de fout zouden zijn gegaan. Dat meldt Flevopost.nl.

One thought on “Noordoostpolder vertilt zich aan lekke watertoren

  1. Pingback: Monumentje! Noordoostpolder vertilt zich aan lekke watertoren

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s