Niet iedereen blij met herbestemming Hilversumse kiosk

kiosk keiplein Hilversum

De dudokiaanse kiosk voor restauratie.

Wat is er nou mooier dan een monument dat eindelijk een herbestemming krijgt? Dat is het geval bij de kiosk op het Hilversumse Keiplein. Daar komt, na jarenlange min of meer leegstand, een shoarmazaak in.

Niets mis mee. Het gebouw is neergezet om snel iets te kopen en die functie krijgt de dudokiaanse creatie uit 1931 opnieuw. Een 21e-eeuwse bestemming voor een vooroorlogs architectonisch kunststukje van architectenduo Bakker en Bakker. Waar ooit ‘couranten’ te koop waren, kun je nu een shoarma met extra pittige saus krijgen.

Chic

Maar nee, niet heel Hilversum is er blij mee. De overbuurman, die een zaak in kookspullen drijft, is boos. Een shoarmazaak blijkbaar is niet chic genoeg voor de keurige ‘s-Gravenlandseweg. Hij foetert alsof er voor het eerst kebab in een monument wordt verkocht. In alle gevallen: gelukkig heeft het pand een bestemming.

Ook een lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten doet een duit in het zakje. “Van cultuur naar koeltoer kan heel snel gaan. #erfgoed #verloedering”, twittert deze Gerton van Unnik. Sinds wanneer hij zich echt met cultuur bezighoudt, weet ik niet. Wat hij met dat ‘koeltoer’ bedoelt, wil ik niet eens weten.

Echte verloedering

Wel zou ik hem graag mee willen geven dat leegstand van erfgoed echte verloedering is. In deze tijden is het vaak moeilijk een passende herbestemming te vinden. Dus ben ik blij met deze shoarmaboer, die in elk geval een poging doet het monument rendabel te maken.

Niemand is in de positie om in een geval als dit moeilijk te doen over de aard van de herbestemming. Ik lust trouwens wel een shoarma’tje op zijn tijd. Dus de volgende keer als ik in Nederlands hoofdstad van de jonge monumenten kom… Met extra pittige saus!

Foto: Google Streetview

One thought on “Niet iedereen blij met herbestemming Hilversumse kiosk

  1. Het is een kwestie van wennen. Men woont tegenwoordig in watertorens, rockbands spelen in oude bioscopen, kerken worden boekhandels en militaire forten speeltuinen. Waar het om gaat is dat de nieuwe eigenaar met respect de oude gebouwen gebruikt. Het woord herbestemmen zegt genoeg. Opnieuw een functie geven. Gebeurt dit niet, dan zal uiteindelijk een oud gebouw een trage dood sterven.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s