Delftse molen tilt voeten even op

Molen de Roos en de bijgebouwen, opgevijzeld

Het hele complex is een meter opgetild.

Molens die worden opgekrikt, dat gebeurt vaker. Van een molen die met bijgebouwen en al een meter de lucht in gaat, sta ik wel even te kijken. Dat is deze week gebeurd in Delft. Natuurlijk is dat de stad van de technische hoogstandjes, maar toch.

Woensdag is de molen een meter opgevijzeld. Heel de zone rond het spoor in de Zuid-Hollandse stad gaat op de schop. De trein moet op die plek onder de grond door. De laat-zestiende-eeuwse molen met een woonhuis en een pakhuis gaat om die reden een meter omhoog. Vergelijk het maar met  je voeten even op moeten tillen als je moeder zo nodig moet gaan stofzuigen waar jij net zit.

Geluidsoverlast

De spoortunnel vervangt het huidige treinviaduct uit de jaren 60. Dat bezorgt omwonenden veel geluidsoverlast en is niet meer is berekend op het drukke treinverkeer van nu. Het hele project kost om en nabij de 1 miljard euro. In het hele bedrag is deze opvijzeloperatie peanuts en elke cent waard. Ik moet er niet aan denken dat het zou worden gesloopt en opnieuw opgebouwd of zo.

Molen De Roos in 2009.

Met monumenten als deze ga je niet aan de wandel.

Het hele complex werd gisteren in één keer opgetild. Ter voorbereiding is de molen op een plaat van gewapend beton gezet, als op een soort dienblad. In die plaat zijn 45 stalen palen geboord. Daarop staan hydraulische vijzels, die gisteren millimetertje voor millimetertje het geheel omhoog trokken. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Afbreken

“Het was natuurlijk handiger geweest als we de molen konden afbreken en daarna weer opnieuw opbouwen”, zegt Jaap Dorrepaal van ProRail tegen deze krant. “Dat doet afbreuk aan het monument. En met een Rijksmonument mag je nu eenmaal niet aan de wandel.” Gelukkig maar.

Wel krijgt het hele complex nieuwe fundamenten. Dat is toch wel een beetje zonde. Op die plek stond ooit de oude stadsmuur. Eventuele resten daarvan zijn eerder wel onderzocht, meldt ProRail. Wel is iets verderop een stuk stadsmuur verdwenen. Dat zou toch niet authentiek zijn, maar een reconstructie uit de jaren 60.

Begijnetoren

Prorail heeft eerder al de Begijnetoren, een overblijfsel van de oude stadsmuur, voor een tijdje 15 meter verplaatst. Die komt, net zoals De Roos, op dezelfde plek weer terug. Volgend jaar is de molen weer maalvaardig. Het hele project zou in 2015 klaar moeten zijn.

Foto's: W.F. van Valkenburg en Wikimedia

Lees ook: Pas op! Overstekende molen

One thought on “Delftse molen tilt voeten even op

  1. Pingback: ‘Waanzinnig mooie gevel is visitekaartje voor Delft’ « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s