Eer voor een herenboerderij

Boerderij Hermans Dijkstra Midwolda

De combinatie van het huis en de omgeving maakt de boerderij zo aantrekkelijk.

Monumentje! geeft graag ruimte aan gastbloggers. Vandaag een gastblog van Johan Koning. Hij vertelt over een bijzonder monument in Oost-Groningen.

De Graanschuur van Europa, het land van strokarton. Maar voor vele Nederlanders ook een soort Verweggistan, dat nog net voor de Russische grens ligt. Siberië aan het Winschoterdiep. Ja, we hebben het over Oost-Groningen. Ik ben er opgegroeid.

En ja, het gebied heeft nadelen. Fietsen doe je er bijvoorbeeld in de vele ‘open vlakten’ altijd met wind-tegen. Op de heen- en de terugreis. Maar fietsen is er daarnaast ook prachtig. Rijdend door de dorpen voel je de historie. De kleine arbeidershuisjes, waar vaak families met meer dan tien kinderen opgepropt woonden. En dan hebben we opa en oma die er regelmatig bij inwoonden niet eens meegeteld.

Herenboeren

Daar tegenover – vaak letterlijk – de enorme herenboerderijen. Met kasteelachtige voorhuizen, enorme voorraadschuren en dito tuinen. Uiteraard omgeven door een groteske gracht. Als je er dagelijks langsfietst en -wandelt valt het je nog niet eens zo op.

Maar nu ik elders vertoef kan me de schoonheid van die prachtige Oldambster herenboerderijen erg bekoren. Eén van de mooisten? Zonder twijfel Boerderij Hermans Dijkstra in mijn geboortedorp Midwolda.

Combinatie

Als we alleen het woonhuis en de schuur daarachter bekijken, zijn er mooiere exemplaren te vinden in het Oldambt. Bij deze boerderij (bouwjaren 1858-1877) is het de combinatie van gebouw en gebied er omheen die het extra aantrekkelijk maakt.  De tuin voor de boerderij en de oprijlaan ernaast maken het plaatje compleet.

Groningse herenboerderij

Rondom de boerderij is een sierlijke, Engelse tuin te vinden.

De tuin is een sierlijke slingertuin in Engelse stijl, met als absoluut pronkstuk een eeuwenoude treureik. en langs de laan staan prachtige lindebomen. Hier kun je pas leren lopen, ook als je geen Lotje heet!

Museum

In Boerderij Hermans Dijkstra (de laatste telg van het geslacht verliet de boerderij in 1994) is het mogelijk om even ‘terug te keren’ naar 1900. Het woongedeelte is ingericht zoals er destijds werd geleefd en originele elementen – zoals het prachtige plafond – zijn zoveel mogelijk in authentieke staat teruggebracht tijdens de restauratie, die in 2002 werd voltooid.

Tegenwoordig is er een B&B gevestigd in de boerderij en in de enorme schuur is het mogelijk om feesten, evenementen en concerten te geven. Ik zeg: ga er eens overnachten. Kunt u meteen genieten van de prachtige omgeving, een bootje huren voor een tochtje op het Oldambtmeer. Of pak eens de fiets. En de wind? Neem die gewoon op de koop toe. Uitwaaien geblazen!

Ook interesse om een gastblog te plaatsen? Neem contact op met de (eenkoppige) redactie van Monumentje! Ik sta open voor elke mooie bijdrage aan dit weblog.

Foto's: Johan Koning

6 thoughts on “Eer voor een herenboerderij

  1. Pingback: Koppie-krau (281) - Hele lange aardbeien | WEBLOG Johan Koning (LetterLuck | tekst voor u)

  2. Pingback: Wat een tekst! #eetweettweet | WEBLOG Johan Koning (LetterLuck | tekst voor u)

  3. Pingback: Groningse dorpen verdienen navolging met lokaal erfgoedproject « Monumentje!

  4. Pingback: Wat een tekst! #eetweettweet « Johan Koning – freelance journalist & tekstspecialist

  5. Mooi stuk Johan! Het is inderdaad een prachtige boerderij en logeren in de Erfgoedlogies van Jan en Christianne is feest. Gastvrij en authentiek.

    Tip: dit jaar wordt er tijdens monumentendag (zaterdag 8 september 2012) een koolzaad oogstfeest gehouden. Een groot aantal vrijwilligers uit het dorp ‘bevolken’ dan de boerderij als herenboeren, meiden en knechten. Een aanrader! Meer info: http://www.MonumentendagMidwolda.nl.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s