‘Onze sociëteit heeft USC gemaakt tot wat het is’

Societeit USC

De sociëteit oogt mannelijk, vindt USC-bestuurder Den Boogert.

Albert den Boogert is student geschiedenis. Dat is aan deze rector van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) te merken. De verenigingsbestuurder vertelt vol passie over het rijke verleden van zijn vereniging. En vooral: over het markante pand aan het Utrechtse Janskerkhof, waarin die vereniging al sinds 1900 huist.

Het ontwerp van de architect August Zinsmeister was voor die tijd zeer modern, weet Den Boogert. “Dat was geen samenraapsel van eerdere stijlen, zoals rond die tijd vaak wel gebruikelijk was.” Zinsmeister was een leerling van Hendrik Berlage, de bekende architect die onder meer de Amsterdamse beurs ontwierp. “Dat is ook te zien aan ons pand”, vindt de USC-bestuurder.

Het gebouw heet officieel Placet hic Requiescere Musis (PhRM), maar is bij velen ook bekend als het Gele Kasteel. Volgens Den Boogert past het uitstekend bij de vereniging, waar overigens alleen heren lid van zijn. “Het is statig en robuust”, vindt hij. “Een echt mannelijk pand. We hebben het in de loop der tijd strak gehouden en het heeft een sterke uitstraling.”

Logisch

Alles aan het pand is in dezelfde stijl, vertelt de USC-rector trots. “Het is logisch voor ons en is voor ons ontworpen. Elk detail vertelt een verhaal over onze historie.” Is hij er trots op dat het pand in de Top 3 van mooiste sociëteiten is beland? Nou nee. “Ik ben persoonlijk begaan met het pand. Wat mij betreft zou het gewoon op de eerste plaats moeten staan.”

Zou USC in een ander pand dezelfde vereniging kunnen zijn? Daar moet Den Boogert even hard over nadenken. “Laat ik het zo zeggen: de vereniging is wel gevormd door het gebouw. Veel leden en oud-leden komen er graag en vaak. Dat komt voor een groot deel ook door de sfeer die het uitstraalt”, zegt hij overtuigd.

2 thoughts on “‘Onze sociëteit heeft USC gemaakt tot wat het is’

  1. Pingback: ‘Waanzinnig mooie gevel is visitekaartje voor Delft’ « Monumentje!

  2. Pingback: Phoenix in Delft mooiste studentensociëteit van Nederland « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s