Een huis met dertiende-eeuwse muurdelen in Leiden

Op het oog maar een simpel huisje.

Bij restauratiewerkzaamheden zijn in een pand aan de Leidse Kloksteeg dertiende-eeuwse muurresten aangetroffen. Een op het oog simpel huis met een eenvoudige lijstgevel blijkt zich min of meer aan te kunnen sluiten bij het keurkorps van stokoude huizen. Het gaat hier om muurdelen uit de jaren 1200.

Op de eerste verdieping troffen bouwhistorici van de dienst Monumenten & Archeologie in de achtergevel en linkermuur bakstenen uit hoogstwaarschijnlijk de dertiende eeuw aan. Dat meldt Erfgoed Leiden. Het gaat om kloostermoppen: flinke bakstenen van ongeveer 30 centimeter lang, 15 breed en 8 dik. Ze zijn gemetseld in Vlaams verband, wat betekent dat afwisselend de korte en lange kant zichtbaar is.

Kleuren

Het pand zou hebben toebehoord aan de Duitse Orde, een soort religieuze ridderorde. Die zaten vanaf 1268 in Leiden. Het ligt voor de hand dat het pand in deze tijd gebouwd is. De restauratiewerkzaamheden vonden plaats vanwege Leidse Kleuren, een project om monumenten in de Zuid-Hollandse stad hun oorspronkelijke kleur weer terug te geven.

Foto: Google StreetView

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s