‘Waanzinnig mooie gevel is visitekaartje voor Delft’

Glas-in-loodraam, Phoenix, Delft

Glas-in-loodraam in de Delftse sociëteit Phoenix. “Alsof we iets aan het pand zouden willen veranderen!”

Voorlopig is het een troep voor de deur van studentensociëteit Phoenix. De omgeving van de thuishaven van het Delftsch Studenten Corps gaat op de schop omdat er een treintunnel moet komen. Dat maakt het voor Rutger Rozendaal, president-senaat van het DSC, zeker niet minder logisch dat deze sociëteit is uitgeroepen tot de mooiste van het land.

“Hier heb je goede faciliteiten”, zegt de verenigingsbestuurder. “Een fantastische bibliotheek, ruimtes om te borrelen, een discotheek, een eetzaal…” Het gebouw is in 1847 gebouwd, speciaal als thuishaven voor studenten. Het DSC en het pand zijn dan ook twee handen op één buik, vertelt Rozendaal. “Vereniging en pand zijn aan elkaar verbonden. De leden van de vereniging runnen het gebouw.”

Klussen

Een van die mensen is Maurits van der Donk. Als president-bestuur van Phoenix is hij de eindverantwoordelijke over de sociëteit. Onder zijn leiding klussen onder meer leden van DSC aan het gebouw. Ondanks dat dit een rijksmonument is, gebeurt dit zonder één cent subsidie, vertelt Van der Donk.

Zorgt die monumentenstatus niet voor beperkingen bij het klussen of verbouwen? Die vraagt wuift hij gelijk weg. “Alsof we iets aan het pand zouden willen veranderen! Juist die karakteristieke looks is iets waar we trots op zijn.”

Gevel Phoenix Delft

“Een combinatie van detail en robuustheid.”

Kracht en macht

De voorgevel is “waanzinnig mooi”, vindt Van der Donk. “De combinatie van de hoge mate van detail en die robuustheid zorgt voor de kracht en de macht die het pand al meer dan honderd jaar uitstraalt. Phoenix is een visitekaartje van Delft. De studentenverenigingen hebben hier onderling een gezonde concurrentie om wie het pand het mooiste houdt.”

Foto's: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Lees ook: Onze sociëteit maakt USC tot wat het is

Lees ook: Phoenix mooiste studentensociëteit van Nederland

3 thoughts on “‘Waanzinnig mooie gevel is visitekaartje voor Delft’

  1. De informatie over het bouwjaar is niet waar:
    Op 10 maart 1877 werd de eerste steen van het huidige gebouw gelegd, op 30 november 1877 was het gebouw af. Daarna is het nog een aantal maal uitgebreid.

  2. Pingback: Phoenix in Delft mooiste studentensociëteit van Nederland « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s