Veel wordt het niet meer voor markant Brabants pand

Raadhuisstraat 57-59, Hoogerheide

Vooral de uitbouw springt in het oog.

Het pand doet op het eerste gezicht een beetje Belgisch aan. Ver van de grens zitten dan we niet in het West-Brabantse Hoogerheide. Daar staat aan de Raadhuisstraat 57-59 een markant pand.

Eeuwenoud is het woonhuis zeker niet. De architectuur is zeker wel aardig. Vooral de afgeronde uitbouw met een balkonnetje op de eerste verdieping springt in het oog. Vanwege het ontwerp van het pand zou het op de monumentenlijst kunnen verschijnen, vond de gemeente Woensdrecht ooit.

Sloopvergunning

Daar denkt de eigenaar van het bouwwerk anders over. Die heeft anderhalf jaar geleden een sloopvergunning aangevraagd voor het pand uit het interbellum. Dat is voorlopig afgewezen, maar het huis zelf werkt nou niet bepaald mee aan zijn behoud.

Vorige week bleek dat de gevel op instorten staat. De stoep bij het huis is om veiligheidsredenen afgezet. Niemand voelt zich geroepen noodreparaties te plegen; het lijkt wel of iedereen al vooruitloopt op een definitieve sloop van het markante pand.

Afgewezen

De sloopvergunning was afgewezen, omdat het bouwwerk toen net was aangemeld voor de gemeentelijke monumentenlijst. Dat zegt de gemeente. Die heeft intussen voorlopig besloten het pand niet op die lijst te zetten. “Als er geen zienswijzen zijn ingediend en het gebouw aan de Raadhuisstraat definitief niet op de monumentenlijst komt, dan is het weer aan de eigenaar wat hij er mee doet”, zegt een gemeentewoordvoerder in regiokrant BN/DeStem. “Misschien wil hij het alsnog slopen.”

Het zal niet veel meer worden met het opvallende pand, vrees ik.

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s