Lelijk op de Lijst: trouwen in een suikertaart

Paleis-Raadhuis

Terecht dat het op de monumentenlijst staat. Zo’n maf bouwwerk vind je nergens anders.

Een gebouw komt niet op de monumentenlijst om dat het alleen maar mooi is. Cultuurhistorische of architectonische waarden spelen een veel belangrijkere rol. Vandaag deel 2 van de serie lelijkerds op de Lijst: Paleis-Raadhuis in Tilburg.

De argeloze reiziger die in het centrum van Tilburg belandt, zou zich heel even in de nabijgelegen Efteling kunnen wanen. Een raar sprookjeskasteeltje, compleet met torentjes en kantelen, prijkt op een groot plein in het centrum van de Brabantse stad. Het vele beton er omheen herinnert de reiziger eraan dat deze toch niet in het bekende pretpark is.

Afsteken

Hij ziet het stadhuis van Tilburg. Een vreemde suikertaart, die wit afsteekt tussen de grauwe gebouwen er omheen. Het bouwwerk staat terecht op de rijksmonumentenlijst; van een gebouw als deze is in Nederland echt geen tweede. Maar echt mooi is toch anders. De gekke torentjes en de speelgoedkanteeltjes maken het een soort opgeblazen poppenhuis.

In 1849 liet koning Willem II het als buitenpaleis bouwen. De vorst hield van Tilburg en kwam er graag. Hij heeft niet van het paleis mogen genieten; Willem stierf kort voor de oplevering van het paleisje. Dat moest al herbestemd worden voordat het af was.

Van Gogh

Het neogotische gebouw is onder meer als school in gebruik geweest. Een zekere Vincent van Gogh is er ooit leerling geweest. In 1936 besloot het Tilburgse bestuur er het stadhuis van te maken. De sloopwoede in de jaren 60 en 70 in de Brabantse stad spaarde het gebouw.

Zo heeft Tilburg een bijzonder stadhuis. Het Paleis-Raadhuis is nu vooral in gebruik als trouwlocatie. Goed zo. Suikertaart hoort wel bij een bruiloft.

Het Paleis-Raadhuis en zijn omgeving.

Lees ook: Intimiderende Erasmus

Lees ook: Onverwacht leuk hoekje: Tilburg

Foto: Wikimedia

One thought on “Lelijk op de Lijst: trouwen in een suikertaart

 1. Punt 1 is het niet het stadhuis, maar het paleis/raadhuis. In het verleden was het een prachtig geheel met een mooie tuin, vijvers etc.

  Totdat eind 60er jaren door een stel nitwits besloten werd dat het anders moest.
  Er werd een foeilelijk stadhuis naast gebouwd en de eens prachtige kasteeltuin moest plaatsmaken voor een soort betonnen punica-oase .
  Artistieke zelfbevrediging !!
  Niemand vind het mooi, maar het moet er toch komen !

  Ondertussen is het inderdaad zo dat het eens zo mooie paleis raadhuis er een beetje plompverloren bijstaat in een omgeving waarin het niet meer tot zijn recht komt.
  Van mij mogen ze morgen nog beginnen het terug te bouwen naar de oude situatie.

  Lees meer: http://www.nujij.nl/overig/het-rare-tilburgse-stadhuis.18176710.lynkx#ixzz22BlONzUA

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s