Lelijk op de Lijst: groen in de grauwe Lichtstad

Bijenkorf Eindhoven, 1969, Gio Monti

De bovenste verdieping had de Bijenkorf niet nodig.

Een gebouw komt niet op de monumentenlijst om dat het alleen maar mooi is. Cultuurhistorische of architectonische waarden spelen een veel belangrijkere rol. Vandaag deel 3 van de serie lelijkerds op de Lijst: de Bijenkorf in Eindhoven.

Het Bijenkorf-gebouw aan het Eindhovense 18 septemberplein is een ongelooflijk gebouw. Bij het vele betonnen brutalisme in de Brabantse Lichtstad steekt het groene pand positief af. Al sinds 1993 staat het bouwwerk van de hand van de Italiaan Gio Ponti op de gemeentelijke monumentenlijst.

Fopverdieping

Interessant detail van het gebouw uit 1969: er staat een fopverdieping op. De constructie moest een bepaalde hoogte hebben, maar de Bijenkorf had zoveel ruimte niet nodig. Dat geeft een wat vreemde uitstraling aan het winkelpand; jarenlang dacht ik dat ze daar aan het verbouwen waren of zo. Het geeft iets leegs.

En dat is niet het enige wat het gebouw lelijk maakt. Ja, het heeft een leuk, zeegroen kleurtje. Ja, er zitten originele vormpjes op. Maar het blijft gewoon een vierkante bak uit de jaren 60. Een vierkante bak met wat versiering, alsof het een slechte sinterklaassurprise is. Vrolijke badkamertegeltjes is geen oplossing voor alles.

Verdwenen

In Eindhoven schijnen ze wel trots op het gebouw te zijn. Gezien de interessante details niet geheel verwonderlijk en het is terecht dat het op de lokale lijst staat. Maar er is in Eindhoven heel wat verdwenen wat ik liever beschermd had gezien.

Update: Dat de bovenverdieping ontbreekt, is op Google Maps goed te zien!

Bijenkorf van boven

Met de zon uit het zuiden.

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s